Glass är gott. Det tycker man nästan i hela världen. I Stora boken om glass får vi lära oss om glass och lite om glassens mystiska historia. Åt man glass i det forna Egypten? Vad kan glassen smaka i Japan? Finns det seg glass?
Texten ackompanjeras med härligt färgsprakande bilder på olika glassorter och historiska personer, målade av författaren och tillika konstnären Anna Sörenson Rydh.
Helt enkelt en fantastisk bok för alla glassälskare!
Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.
”[…] I Stora boken om glass får vi veta många spännande och intressanta fakta om glass i olika länder världen över. Bland annat vilka olika specialiteter de har, vad deras olika glassorter heter och vad de är gjorda av. Genom lockande, färgsprakande illustrationer får vi ta del av olika glassorter, tillbehör och andra föremål som breder ut sig över uppslagen. Den korta texten är enkel och informativ och utgör en del av själva bilden. Varje uppslag har en egen bakgrundsfärg i ljus pastell, texten och de olika glassorterna kontrasterar mot bakgrunden och framträder tydligt. Läsaren får vara aktiv genom några frågor och hela boken avslutas med en fråga som också knyter an till bokens början. Anna Sörenson Rydh har skapat en lärorik och intressant bok, en verkligt härlig bok för allaglassälskare, stora som små.”
Lektör Gunilla Essén, BTJ-häfte nr 20, 2023
Malin –
En sån där härlig bok att sitta och bläddra i, få till mig lite rolig fakta och härliga bilder. Det räcker liksom så.
Jag lär mig nytt om glassens historia, känner igen vissa delar och får veta vad ”den där konstiga glassen i det där landet” heter.
Mysigt, lättläst och fint illustrerat. Och ja, man blir sugen på glass.
Marias bokhylla –
Sexåringarna tycker: Glass är ju faktiskt bland det bästa som finns och den här boken har så fina illustrationer som gör en ännu sugnare. De lyssnar, de berättar om egna erfarenheter och pekar väldigt gärna på allt (och då menar vi allt) som de vill smaka. Efter första läsningen, pratar de länge om glass och sedan vill de läsa boken igen.
Mamman tycker: Stora boken om glass handlar om … glass, och är full av fakta som är tillgänglig för målgruppen 3–6 år men som jag kan tänka mig även passar lite äldre barn. Texten är stor och tydlig för den som knäckt läskoden och informationen är på en väldigt lagom nivå. Vi får lära oss om bland annat glassens historia, vad det finns för olika sorters glass, hur den äts i olika delar av världen och hur glassen fick sitt namn. De färgglada illustrationerna förstärker informationen på ett bra och lekfullt sätt och får både mig och barnen på bättre humör.
virresbokhylla –
En härlig bok om det bästa som finns just glass, härlig fakta om glass nu och förr, Glass som finns i olika länder och vad just dom har för specialitet i glassform.
Härliga bilder på glass som skapade samtal mellan mig och min 5 åring.
@karinaskerinforfattare –
Jag har läst Stora boken om glass med text och bild av Anna Sörenson Rydh, boken är utgiven av Idus förlag 2023. Stora boken om glass är en trevlig och intressant bok om glass i olika delar av världen samt glassens historia. När jag läste Stora boken om glass blev jag sugen på gelato med pistagesmak, Glace au four, sorbet och lakritsglass. Mindre sugen blev jag på glass som smakar ros eller chilipeppar, eller glass gjord på snö och ris-mjölk. Det finns många spännande och roliga fakta om glass i den här lättsamma och snygga boken med glassiga illustrationer i härliga färger. Tips till barn som gillar glass!