Vi ska få en hund. Han heter Dante och är stor, svart och skrämmande. Jag vill inte ha honom. Jag vill ha en liten, söt och fluffig hund, precis som Sissi. Hon bor på min gata och alla gillar henne. Jag tror inte att någon gillar Dante, och han verkar inte tycka om någon heller.
Mamma jobbar på ett hundhem och dit kommer hundar som behöver någonstans att bo. Polisen kom dit med Dante eftersom hans ägare inte tog hand om honom. Han hoppar och skäller och är otroligt stark. Vem vill ha en sådan hund?
Monsterhunden Dante är en berättelse om omplacering av djur, oväntad vänskap, och om att man aldrig ska döma någon på förhand.
Marias bokhylla –
Fredrik ska få en hund. Men inte den hund han helst vill ha. Hon heter Sissi, är vit som snö och han brukar få gå med henne till parken ibland eftersom han känner Sissis ägare. Fredriks mamma jobbar på ett hundhem och där finns Dante. Dante som är stor, svart och högljudd. Som skrämmer andra och allra mest Fredrik. Men det är synd om Dante, säger mamma, för han hade ett svårt liv innan han kom till hundhemmet.
Monsterhunden Dante är en kapitelbok med målgruppsåldern 6–9-åringar och det tycker jag passar väldigt bra baserat på längd, textmängd och skrivspråket. Pia Hansen har skrivit en berättelse som verkligen har barnet i fokus när det kommer till tankar och känslor.
Det finns mycket att känna igen sig i, och att prata om, när det kommer till den här boken, även om man inte råkar ha en hund. Att känna att man inte blir lyssnad på av någon, som Fredrik. Han vill i början inte ha Dante, han vill ha en annan hund, men mamma lyssnar inte på det. Att vara rädd för något som känns läskigt, eller ser läskigt ut, bara för att man inte vet hur det ska bli i slutändan. Att ha fördomar om någon bara för hur den ser ut. Och att hitta på ursäkter utifrån det. Men självklart också om hur man beter sig mot varandra, mot djur och att det faktiskt finns människor som är elaka, speciellt mot sådana som behöver dem.
Jag tycker om bokens utveckling och hur det går från att vara rädd, till att långsamt acceptera och till att det i slutändan faktiskt är väldigt fint och Fredrik inser att Dante mer är en hjälte än ett monster.
Bokens 62 sidor är uppdelade på 12 kapitel, många fulla av Nora Segerdahls illustrationer. Det är relativt mycket text och ganska liten storlek, så om man inte är läsvan kan det vara bra att få lyssna på den istället. Dessutom kan det vara bra att första gången ha någon att prata med den om, då det säkerligen dyker upp många tankar av läsningen.