Höstterminen i sexan har just börjat när Lydia blir övertalad av vännen Cecilia att gå med i teatergruppen Lyktan. Tillsammans ska de sätta upp pjäsen Spöket på Canterville och Lydia får spela den unga Virginia, som hjälper spöket att få ro i sin själ.
Under repetitionerna börjar saker att hända på teatern. De äldre medlemmarna i gruppen viskar om ett teaterspöke, och det pågår märkliga ting uppe i tornrummet. Vänskapen mellan Lydia och Cecilia sätts på prov när Cecilia börjar hänga med en annan tjej i gruppen. Kommer Lydia klara av att stå på scen på premiären utan Cecilias stöd? Och hur är det egentligen med den mystiska Elvin? Han som alla pratar om men som aldrig syns till.
Mina vänner, föreställningen kan börja!
Pojken i tornet handlar om den ofta tunna gränsen mellan barndom och tonår. Om de starka känslor som uppstår när vänner sviker och upplevelsen att vara helt ensam. Men också om kraften i att tillsammans jobba för förändring.
Lärarhandledning: Ladda ner
Pressmaterial omslagsbild: 9789176340295
Pressmaterial författarbild: Kristina Collén
Per Berg, lektör på BTJ –
Lydia ska snart börja i högstadiet tillsammans med sin mer utåtriktade bästis Cecilia. Spontant anmäler de sig
att medverka på en liten amatörteater som ska sätta upp den klassiska berättelsen Spöket på Canterville.
Teatern ligger i en källarlokal med en tornbyggnad ovanför, där det sägs finnas ett riktigt spöke …Texten är vardagligt skriven och teman som panikångest och att våga vara den man är skildras på
ett bra sätt. Författaren Kristina Collén har skrivit några tidigare böcker för barn, ofta kring psykisk ohälsa och
funktionsvariation, vilket hon till vardags jobbar med. Pojken i tornet är ingen spökhistoria i egentlig mening,
utan mer en berättelse om två osäkra barn som försöker finna sin styrka i vardagen.
Micke –
Åh, jag sitter tårögd och har just läst din mycket gripande bok.
Hela miljön känner jag så väl sedan alla år med ungdomar och teater. Det är så lagom många relationer som du tar fram så pricksäkert! Jag är riktig rörd. Och givetvis mycket imponerad över din fina formkänsla. Hur du lyckas hålla spänningen vid liv hela tiden. Början kändes lite trevande men nog nödvändig för all den information den gav.
Du kan och bör utan problem skriva vidare på berättelsen. Slutet, om sommarplanerna, utlovar ju nästan en fortsättning.
Nu kommer mitt barnbarn rycka boken ur mina händer!
Thomas –
Vilken spännande bok! Nu blev jag nyfiken att läsa the Canterville Ghost så jag har beställt den!
Elisabeth Klippel Berglöf –
Oj vilken bra bok. Även för oss vuxna fungerar den här utmärkt.
Jag måste säga en av de bättre ungdomsböcker jag läst då den innehåller allt från nätmobbing, panikångest till vänskap och kamratskap. Och vad som kan hända om man hittar rätt och hur självkänslan helt plötsligt bara sticker i topp.
Berättelsen är så väl komponerad och flyter på så bra att jag glömmer bort att dricka mitt kaffe som står och kallnar. Spännande ända in i mål.
i_min_bokhylla –
En bok om teater, spöken, panikångest och nätmobbning.
En bok som tar upp viktiga ämnen som nätmobbning och dess följder. En bok för alla i slukaråldern och uppåt, med ett stort allvar, men även spänning och glädje.
Välskriven bladvändare med härliga karaktärer och en fint uppbyggd berättelse med bra flyt.
Pojken i tornet är Kristina Colléns fjärde bok. Det är fin och trovärdig om oro för en sjuk storebror, om nätmobbning, om en bästis som kanske inte är bästis. Allt jättebra sammanblandat i en riktigt bra och stark berättelse.
Och spöket då? Finns det verkligen ett spöke i tornrummet? Läs så får ni se.