”Frank, du är en riktig mästerkock. Du borde starta restaurang när du blir stor!” säger pappa och mamma jämt.
När den indiska restaurangen Bengal Palace en dag överlåtes dyker det perfekta tillfället plötsligt upp. Det finns bara ett problem: Frank är ett barn och barn får ju inte driva restaurang.
Ska åldern stoppa honom eller ska han lyckas förverkliga sin dröm?
Franks restaurang är en illustrerad, lättläst och tokrolig bokserie för matintresserade unga läsare. Författaren är utbildad kock. I ett spännande äventyr lär sig läsaren matlagningens grundtekniker på ett pedagogiskt vis och boken är sprängfylld med olika recept.
BTJ ger boken ett bra betyg
[…] Alla säger till Frank att barn inte kan laga mat, men Frank kan visst laga mat. Matlagning är Franks absolut största intresse och passion i livet. […] I Franks restaurang samspelar illustrationerna med texten på ett integrerat och förstärkande sätt. Texten är relativt stor och det är lite text på varje sida, vilket gör den luftig och lätt att läsa. Det här kan vara en drömbok för de barn som har mat och matlagning som intresse. […] Detta ovanliga tema för en barnbok är dock överlag både kul och nytänkande.
Lektör Cia Carlsson, BTJ-häfte 12, 2024.
Michael Wiander har tidigare gett ut Marias kockskola som vann pris för Sveriges bästa barnkokbok 2019 (Gourmand Awards).
Han har även gett ut serierna Dexter Olsson och Schackklubben Draken.
”Man lär sig massor av nya maträtter!” Felix 8 år
”Jättebra! Kul med alla recept.” Evelina 7 år
”Jag blev så sugen på all mat som lagas och ska försöka komma på ett eget hemligt recept på löksoppa!” Giselle 9 år
Sofi Eriksson –
En bok för alla minikockar därute! Frank är en kille som är knappt 10 år fyllda men som redan vet vad han vill göra resten av sitt liv. Det är matlagning som är hans passion och han ska bli kock! Hemma lagar han redan nästan all mat och hans föräldrar tycker att han är en riktig mästerkock. Han drömmer om att driva en egen restaurang och tillfället dyker plötsligt upp när den indiska restaurangen Bengal Place ska överlåtas. Det finns dock ett stort problem, Frank är ju bara ett barn och barn får inte driva restaurang. Kommer hans dröm gå i uppfyllelse eller kommer hans ringa ålder sätta käppar i hjulet? En lättläst kapitelbok med färgglada illustrationer på varje uppslag. Ett roligt inslag i boken är de integrerade recepten på olika spännande rätter.
Malin –
Har du en liten kock i din närhet så kan denna bok verkligen passa hen!
Författaren slänger sig med begrepp och recept hej vilt, men det är inte negativt. Allt förklaras och beskrivs så det är inte svårt att förstå 👍🏼
Bilderna är underbara och det är kul att Frank får visa vad han gör för om och om igen. Det enda jag inte gillar är att ”fortsättning följer…” kommer på ett ställe där jag absolut inte tycker att det passar. Det känns lite som att pappret tog slut så det fick bli där det blev liksom 🤷🏼♂️
Om en har fortsättningen på boken hemma är det ju inget problem men nu finns ju inte den ute än och då blir det lite snöpligt.
Skulle inte påstå att det är en högläsningsbok utan mer en bok att läsa för den unga som verkligen är intresserad av matlagning. Den bygger ganska mycket på att intresset för matlagning finns hos läsaren känner jag.
Viktoria – bjartigabocker –
En annorlunda berättelse om Frank som älskar matlagning!
Några elevers ord om boken:
”Jag jilade boken den var verkligen jätte bra men är inte Så intreserad av kokar.”
”Den va roLigt och när dom nämnde alt Mat Sa va Man så sugen.”
”Super bra önSkar att det kommer MER 😊”
”Den var Spenande och rolig”
Det här bevisar att Franks restaurang inte bara kan läsas av barn som är intresserade av matlagning. Barnen tyckte att själva berättelsen och handlingen var spännande och fann boken rolig.
Mina kommentarer om boken:
Jag tyckte att den var lätt att komma in i och det var lagom med text både för högläsning men även för barn som kommit igång med sin läsning men inte vill ta sig an tjocka kapitelböcker.
Någonting jag däremot tänkte på var att jag saknade fler beskrivningar av svåra ord. Vad jag vill minnas så beskrevs exempelvis inte innebörden av Michelinstjärnor eller Guide Michelin. Det skulle vara bra med en liten ordlista i början eller i slutet av boken, eller också att beskrivningarna vävs in i texten första gången de nämns.
Jag vill ändå trycka på hur annorlunda denna barnbok är. Det är många barnböcker som fokuserar på olika sporter eller andra intressen, men kanske sällan om just matlagning. Väldigt bra!
Bokdjungeln –
Spännande med en bok om matlagning. Jag upplever att boken kan locka barn till att vilja vara mer i köket och utforska matlagning. Jag själv har inget intresse av just detta men tänker att en bok som denna kan hjälpa mig att motivera mina barn (när de blir större) att vilja hjälpa till att laga mat.
Det är lagom med text på sidorna som jag tror passar målgruppen. Det hade dock varit bra med förklaring av vissa ord, tex ”umami” och om hur man ska uttala några av orden, tex ”mise en place”.
Jag hade gärna haft ännu mer detaljerade recept, som hur många lökar, hur mycket är lite vispgrädde och så vidare.
Men det är en fin bok med härliga bilder som kan locka till både matlagning och läsning.
Marias bokhylla –
Nioåringen gillar verkligen den här boken och vill bli kock direkt. Han har börjat smygträna på att hitta på recept och vill vara mycket mer delaktig i matlagningen tack vare att vi läst den här. Sjuåringarna är inte riktigt lika imponerade men tycker ändå att det är kul att Frank får laga mat fastän han är ett barn. Alla barnen gillar illustrationerna och det är lagom långa kapitel (14 st på 148 sidor bok) för att läsa något per läsomgång. Textstorleken är så pass stor att den med lite läsvana och som har knäckt koden lätt kan läsa den på egen hand, men kanske passar den bäst som högläsningsbok med tanke på att det är en hel del svårare ord, som matlagningstermer eller namn på maträtter.
Nathalie Persson –
Frank är lite av en mästerkock, i alla fall om man frågar hans föräldrar. Frank tycker det är oerhört roligt att laga mat och drömmer om att starta och driva en egen restaurang. Han står dock inför ett ganska stort bekymmer. Frank är bara ett barn och barn kan inte äga och driva en restaurang, eller?
Plötsligt en dag står den indiska restaurangen Bengal Palace inför att överlåtas till en ny ägare. Frank tycker att ett perfekt tillfälle uppstått. Men hur ska han lyckas övertyga sin familj?
Vem vill inte kunna laga mat som en riktig mästerkock? Att kunna trolla fram läckra maträtter som smakar gudomligt är en konst. Jag tror att det är ganska många som skulle vilja ha denna kunskap. Här får ordet mästerkock en riktigt trevlig klang, när någon som inte är så gammal men ändå kan skapa magi.
Det är vanligt med matlagningsprogram där både barn, vuxna, amatörer, proffs och kändisar tävlar mot varandra. Men jag undrar om det går att tävla rättvist?
Denna bok visar på ett nytt och friskt koncept. Här får man en trevlig och rolig berättelse samtidigt som man får kunskaper inom matlagning samt massor av inspiration.
En bok att bli glad av.
Med lite spänning och äventyrslystnad så bjuds vi på sagolik matlagning av en liten tuff kille.
Underbara bilder tillsammans med härliga recept, inget kan gå fel!
Fortsättning följer…….
Sarasbokhyllor –
En charmig bok om en pojke som har en dröm. Drömmen är att driva en egen restaurang. Hans föräldrar älskar maten han lagar men är tydliga med att drömmen får vänta tills Frank blir vuxen. Hans storasyster Bella är mest avundsjuk på allt beröm han får för sin matlagning. Hon tycker att han är överskattad. En dag har den indiska restaurangen Bengal Palace stängt. Frank blir först ledsen då han verkligen gillar Aruns mat men sedan inser han att han nu kanske kan få visa vad han kan. En ny vän dyker upp och så blir Frank sjuk när det är dags att åka och fira gammelfarmor. Är det nu Frank ska få sin chans?
Boken är full med fantastiska illustrationer i färg. Målgruppen älskar sådant har jag märkt på jobbet. Jag blir också glad av dem. Kolla bara på det härliga omslaget. Boken innehåller även flera recept och tips kring matlagning. Författaren är utbildad kock och det märks. Boken innehåller så mycket matglädje. Det känns nytt och annorlunda! Jag blir så glad när det skrivs böcker om alla möjliga ämnen. Det blir så mycket lättare att hitta rätt bok till rätt elev ju bredare utbudet är. Boken tar även upp avundsjuka, vänskap, drömmar och att våga tro på sig själv.
Boken är rolig, varm och lättläst. Jag kan tänka mig att den är rejält uppskattad hos målgruppen.