När Dexter inser att han inte får delta i Motståndsrörelsens kamp mot den onde Evan Kostroff flyr han från Björnön med sin faktababblande schimpansvän Thomas. De ger sig av i en ubåt mot Kostroffs rymdbas på Vulkanön, där professor Ubu-Tutu försöker massproducera osynlighetsbälten. Thomas hemlängtan leder dem till Afrikas djungler och det blir en kamp mot klockan där Dexter jagas från alla håll och kanter.
Så fortsätter Dexter Olssons spännande jorden-runt-äventyr tillsammans med talande djur och färgstarka vänner. Under Dexters fartfyllda resa bjuds läsaren på många goda skratt och lär sig fakta om världens länder.
DEXTER OLSSON har på kort tid blivit en av Sveriges mest lästa spänningsromaner för barn & ungdom och släpps nu i en efterlängtad och uppdaterad nyutgåva.
Flykten från Björnön (fd Flykten till Vulkanön) är den andra boken i Michael Wianders tokroliga och faktaspäckade Jules Verne-äventyr som tagit det svenska folket med storm.
Briljant tycker BTJ och ger boken högsta betyg!
”[…]Serien kombinerar klassisk äventyrslitteratur med intressant fakta, action och humor. Läsaren får följa med Dexter på ett tokroligt och magiskt äventyr till världens alla länder. […] Resan blir lång med oväntade faror. […] Det blir en kamp mot klockan, där Dexter jagas från alla håll. Och äventyret fortsätter! Michael Wiander har en varm, medryckande och pedagogisk berättarstil. Kapitlen är korta och tempot högt. Den unga konstnärinnan Nathalie Karlsson har med sitt härliga bildspråk fångat bokens själ. Flera delar i serien är planerade. Perfekt som högläsning.”
Lektör Elsie Runnö, BTJ-häfte nr 20, 2018
Sagt om Dexter:
”Jag hade dött av uttråkning om Dexter inte funnits.” Lowe, 9 år
”Det är som att se på film!” Milo, 12 år
”Omöjlig att släppa.” Lova, 13 år
MICHAEL WIANDER (1974) är en omtyckt barnboksförfattare samt en frekvent anlitad och uppskattad föreläsare.
Viktoria – bjartigabocker –
Boken tar vid där bok 1 slutar och vi kastas direkt in i ett fartfyllt äventyr som pågår från första till sista sidan. Jag verkligen älskar all fakta som vi får från boken. Vi lär oss bland annat om fobier, hur vi lagar Flygande Jacob, om blåvalar, Storbritannien och dess regioner, franska ord och fraser, om tidszoner, världens 10 högsta byggnader, olika talesätt, om havssköldpaddor, om Carl Gustaf von Rosen, världens 10 största länder (baserat på antal invånare). Jag tror att all fakta gör att boken passar många olika barn.
Vi får också träffa flera nya och färgstarka karaktärer, bland andra Nikita, som direkt får en plats i mitt hjärta.
Utöver detta tycker jag att det finns flera sociala dilemman i boken, som bland andra handlar om vänskap, saknad och avundsjuka, som Wiander lär oss att hantera på ett väldigt pedagogiskt sätt.
Delar två favoritcitat från boken som jag kommer att minnas väldigt, väldigt länge.
”Skillnaden mellan Dexter och de krigande världsledarna var dock att Dexter var ett litet barn som ännu inte lärt sig hur man uppför sig. I hans fall fanns det en logisk förklaring, men vilken ursäkt hade de vuxna?” s. 130.
”Det är ungefär som när ens förälder kommer hem efter en tung dag på jobbet och avreagerar sig på familjen. I stället för att skälla ut sin elaka chef, så skäller man ut sina egna barn” s. 213.
Rebecka Nyman (_enbokiveckan_) –
Till skillnad från första boken i serien har en som läsare här redan i början mycket kunskap om allting vilket underlättar. Det är full fart från första sidan och äventyret tar med läsaren på en rejäl resa. Det är konstant spännande, kryddat med stora doser humor. Dexter har det inte enkelt när han tar alla beslut och jag upplever det vara väldigt realistiskt beskrivet när han funderar kring allt. Känslor och tankar blandas hejvilt medan läsaren subtilt får ta emot massor av fakta. Jag gillar också hur det goda och onda inte alltid är självklart; det finns mycket som påverkar hur en är som person.