En sjö som är KNALLROSA, en paradisö där det BARA bor grisar och läskiga grottor som skulle ha varit kolsvarta om det inte var för de tusentals självlysande insekterna Ja, vår planet är bra cool!
Vet du att det faktiskt finns berg som ser ut som regnbågar? Och att det finns ett naturfenomen som gör himlen GRÖN?
Häng med när vi kikar på några av jordens coolaste platser!
Boken är faktagranskad av Therese Wåtz, biolog WWF
Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.
”En färgglad och rolig faktabok om spektakulära naturfenomen. På varje uppslag presenteras något spektakulärt, Redwood-träd som är 100 meter höga och som man kan köra bil igenom, den knallrosa sjön Lake Hillier i Australien, kolsvarta grottor på Nya Zeeland som lyses upp av tusentals självlysande insekter och Antarktis som är jordens kallaste plats med 89 minusgrader, för att bara nämna några. […] Med några få meningar förklaras fenomenen på ett roligt och lätttillgängligt sätt. Alexander Lundahls illustrationer av jordens fenomen är häftiga och färgsprakande, och passar mycket bra till den språkliga stilen där texten talar direkt till läsaren. Dessutom finns det djur på varje uppslag som finurligt kommenterar det som berättas. Wow! Vår coola planet av Sara Åhlström rekommenderas definitivt för de yngre läsarna.” Lektör Mia Mårtensson, BTJ
Malin Ottosson –
Det är korta texter om roliga platser och fenomen i vår värld, vissa kände jag som vuxen till medan den rosa sjön Lake Hellier och regnbågsbergen i Peru var nytt även för mig.
En bra och underhållande bok som troligtvis gör barnen nyfikn på att veta mer, jag googlade direkt…
Marias bokhylla –
Femåringarna tycker: Wow, vad mycket konstigt det ändå finns att hitta på vår jord. Och vad sugna de blev på att hitta regnbågsberg. För något bättre än det, kan de knappt komma på. De tycker att att det låter konstigt att allt det här finns någonstans på jorden, men vill väldigt gärna se alltihop, gärna nyss.
Sjuåringen tycker: Sjuåringen anser sig nog vara mer världsvan än femåringarna och har minsann koll på vad som finns men jösses vad förvånad han blev över allt häftigt. Han skrattar åt de humoristiska detaljerna i illustrationerna och förklarar för sina småsystrar vad det är som är så kul när han inte tycker att de fattar tillräckligt fort.
Mamman tycker: Jag trodde väl aldrig att jag skulle få vara häftig för att jag har sett norrsken, men jodå, tack vare den här boken blev jag det. Det roliga med den här typen av böcker är att vi kan upptäcka och diskutera saker som finns på jorden och hur det kan verka konstigt, men att det ändå kan finnas.
Sara Åhlströms text är lagom informativ och lång för målgruppens ålder och Alexander Lundahls illustrationer passar väldigt bra till texten.
Bokdjungeln –
Har en som jag ett intresse för andra länder och gärna vill för det vidare till barn i sin närhet så är denna bok toppen! Bilderna är superhärliga och faktatexten är lagom lång. Penny, 2,5år förstår inte riktigt faktan men däremot pratar vi om bilderna och jag förenklar vad hon ser. Då jag och hennes pappa även besökt några av platserna kan vi visa ”riktiga” bilder på det, vilket hon upplevs tycker är roligt. Jag tycker verkligen om denna bok då den lockar till upptäckande av platser runt om i världen.
Bokfrun –
En sån söt bok! Riktigt färgglad med fina illustrationer och en lockande framsida.
Nästan som en liten bok med tips på resor. För vem vill inte besöka ön där det bara bor grisar eller gå runt i den vita öknen, det är alltså inte sand i öknen utan salt. Många spännande ställen att läsa om (och kanske besöka). Jag tror att ditt barn kommer att gilla den här boken, det gjorde i alla fall jag 😁.