En dag sveper en osynlig skugga in över familjen. Det kallas för sorg, säger någon. Sorg? Helkonstigt ord!
Sorgen gör allt tungt och svårt. Den följer efter som en kletig, läskig sörja och verkar bli större för varje dag som går. Det går inte att komma undan den! Kommer allt någonsin bli som vanligt igen?
Sorgsörjan och Livsgnistan är en bok om hopp och om att tända livsgnistor när livet utmanar med sorg efter olika förluster. Det är en berättelse om ett barn som befinner sig mitt i sorgen, men som med hjälp av hemligheten hittar mod att sätta ord på det som pågår inombords.
Boken går fint att läsa tillsammans och öppnar upp för samtal om sorg, hopp och framtidstro.
”I mina ögon årets viktigaste bok som borde läsas av alla!” Begravningsrådgivare, Fjällmans Begravning
”Så otroligt fint berättat om sorgeprocessen utifrån såväl barn men också vuxenperspektivet!” Leg Psykoterapeut
Handledning: Ladda ner
Catharina –
Fin och viktig bok om ett otroligt viktigt ämne. Bra med guidning som bjuder in till samtal där läsarna kan dela sina berättelser med varandra.
Ingrid.ohrwall –
Helt fantastisk bok om sorg, och vad den gör med en människa, liten eller stor spelar ingen roll. Även om den är riktad till barnen tror jag att alla mårbra av att läsa den
Minna Vendel Auinger –
Denna bok är ett fantastiskt stöd då man förlorat en nära ❤️. Alla vill vi få hoppet tillbaka samt hjälp med sorgearbetet, då är denna bok ett perfekt hjälpmedel. Älskar den!
Den är även bra som lärare så alla skolor borde köpa den! ❤️
Helen Forsberg, begravningsrådgivare –
En fantastisk liten bok som beskriver sorg ur ett barns perspektiv och som tänder livsgnistor även hos vuxna! I mina ögon årets viktigaste bok som borde läsas av alla. Ett måste för alla verksamheter som arbetar i samverkan med barn och vuxna.
Maria –
Äntligen en bok som tar upp ett så viktigt ämne på ett så okomplicerat sätt! Gillar de handfasta tipsen på slutet.
Helen Forsberg –
En fantastisk liten bok som beskriver sorg ur ett barns perspektiv och som tänder livsgnistor även hos vuxna! I mina ögon årets viktigaste bok som borde läsas av alla. Ett måste för alla verksamheter som arbetar i samverkan med barn och vuxna.
Fröken Hanna –
Nu har den äntligen kommit!
Att få en bok i handen som kan hjälpa till mitt i vardagen är guld värt. I mitt yrke som grundskollärare möter jag dagligen barn som bär på någon form av sorg, vare sig det handlar om sjukdom, dödsfall eller separation.
Att då kunna läsa och prata om Sorgsörjan med mina elever ger mig ett värdefullt verktyg att möte dem i deras tankar och funderingar.
Språket i boken är lätt och rakt, en tillgång för att komma till kärnan.
Tack för att du skrivit din bok, Annika. Du gör skillnad, både i barns men också i vuxnas liv.
Lenah Margård –
Boken är en berättelse om ett barn som är mitt i sorgen, men som med hjälp av ”den lilla Gnistans” hemlighet lekfullt lockar fram att hitta ord på det som pågår inombords.
Att låta känslor ta plats, berätta, sätta ord på vad som händer i kroppen är viktigt belyser författaren. Når vi läser tillsammans kan det öppna upp för samtal om sorg, hopp och framtidstro.
Berättelsen handlar om sorgens reaktioner, tankar och känslor efter olika förluster. Lekandet och skapandets vikt framhålls, gärna tillsammans med förälder eller annan vuxen; detta för att bygga motståndskraft (resiliens) inför påfrestningar i livet och en ny form av kontroll i en svår situation. En bok att ha tillhands när det svåra händer något barn i vår närhet.
I slutet av boken finns förslag på skapande aktiviteter. En pedagogisk handledning som stöd för samtal och uppföljning i den fortsatta processen finns att ladda ner på Idus förlags hemsida i samband med inköp av boken.
De finstämda illustrationerna av Viktoria Mullo berikar och lyfter fram den trösterika texten.
Lenah Margård
Lenah Margård –
En bok att hålla i handen när det svåra händer både bland nära och kära och i professionella sammanhang. I inledningen finns handledande ord på vägen för de vuxna. Berättandet är lekfullt och finurligt med hjälp av en figur att känna igen sig i. En hemlighet som” Lilla Gnistan” delar med sig av kan locka till hoppfulla samtal om vad som rör sig inombords. Att leka och skapa framhåller författaren är ovärderligt för läkning, gärna tillsammans med vuxen.
Illustrationerna av Vilktoria Mullo är finstämda och lyfter fram det hoppfulla budskapet författaren vill förmedla.
Handledning finns att ladda ner på förlagets hemsida/Lenah Margård
Sabine –
Fantastisk bok som enkelt och handfast guidar oss genom något så skrämmande och komplicerat som att förlora en närstående. Med bra övningar att göra i slutet, som är lika användbara för barn som vuxna.
Ninne –
Så fantastiskt att se att tunga livserfarenheter kan mynna ut i handledning och goda råd om hur man kan hjälpa barn och unga i sorg och jobbiga situationer. Livsgnistor och glimmers behövs verkligen för att bearbeta sorgsörja i alla dess former.
Suzanne –
Unik och magisk bok i sagoformat, men vänder sig precis lika mycket till oss vuxna som till barnen. Den öppnar på ett hoppingivande och fantasifullt sätt upp till samtal och hjälper oss sätta ord på sorgkänslan – och viktigast av allt, den ger hopp om att det kommer bli bättre!
Kattis Trollregn –
Jag läste boken tillsammans med min 16-åriga dotter och vi upplevde båda två att boken gav massor, oavsett ålder. Annika har en förmåga att berätta om sorg utan att göra det tungt. Hon får oss att förstå att sorg är en del av livet. Men! Det finns verktyg och nycklar att hantera den med. Det finns hopp! Ett stort plus är det otroligt fina illustrationerna och frågorna som på ett varsamt och pedagogiskt sätt fick oss båda att fundera – vilket mynnade ut i givande samtal. En bok väl värd att läsa oavsett om en är mitt i sörjan eller för tillfället susar fram på den största av livsgnistor. Rekommenderas varmt!
Lena Bergman –
Detta är en fantastisk bok som använder ett lättillgängligt språk och fina bilder för att närma sig en av livets svåraste frågor; sorg. Jag önskar att alla barn (och tonåringar och vuxna) kunde få en så fin följeslagare genom alla känslor som denna bok.
Iben 13 år –
En väldigt fin och djup berättelse kring hur sorgen kan kännas på olika sätt för barn, unga och vuxna, för alla egentligen – att känna sorg men också hopp, att man inte är ensam och att det alltid finns ljus i mörkret, även om det inte alltid känns så.
Annika S, Förskollärare –
Det är en jättefin liten bok! Faktiskt både för barn och vuxna tycker jag! När det känns som värst i sorgsörjan så kan det komma en liten oväntad livsgnista! 💕
Den borde finnas på förskolor och i grundskolan.
Gunilla Magnusson leg läk –
Det är en stor konst att verbalisera ett sorgligt ämne på ett konkret och direkt sätt utan att det blir banalt. Detta har författaren och illustratören lyckats med galant. Boken andas värme och hopp för både barn och vuxna som har sorg eller motgång. Vem behöver inte en sådan bok ? Jag kan varmt rekommendera den som något av det finaste och viktigaste i barnboksväg jag läst. Den tröstar. Och ger hopp.
Emelie –
En fantastiskt bok som borde finnas i alla förskolor/skolor och i varje hem. Boken öppnar upp för livsviktiga samtal. Genom en magisk berättelse får vi följa ett barn genom sin resa och som tydligt bygger hopp och framtidstro med värdefulla verktyg för både barn och familj. Min son älskade boken och vi läser den om och om igen, med nya ögon och med nya frågor. En bok med ett mycket viktigt budskap.
Malin –
När en arbetar i skola som jag gör kommer en då och då i kontakt med barn som har sorg av olika anledningar. Det kan vara svårt att veta hur en ska bemöta sorgen, vad är rätt och fel osv?
Jag tycker och tror att den här boken är ett väldigt bra underlag för att närma sig ett barn med sorg och låta barnet ifråga styra hur mycket och när hen vill dela med sig av sin sorg och sina tankar.
Det finns flera frågor och även en text till vuxna o början för att få stöd i sina samtal med barnet.
Den här kan fungera bra från föräldrar till kuratorer tror jag. Min enda undran är om den kan vara lite lång, det kanske hade varit bra med uppdelade kapitel eller liknande så orken finns att lyssna och samtala. Den kan vara för lång för många barn att läsa på en sittning men det kan samtidigt vara svårt som vuxen att veta var det kan vara bra att bryta i boken.
Mamma till barn 5, 7 och 12 år –
”Tack för denna bok! Den går att återvända till om och om igen. Läsa hela, läsa en vald del eller bara stanna vid en av stödfrågorna eller bilderna och prata runt. Det finurliga tycker jag är att den startar ”i slutet”. Hopp förmedlas redan på första sidan. Mina barn tar del av boken på helt olika sätt. Bra att sorgen inte är förutbestämd till en orsak och att det ges flera exempel på vad sorg kan vara.”
Evelina –
En mycket fin och öppen bok om ett barn som får uppleva sorg och vad det innebär. Om att hitta modet att kunna prata om sorgen och att förstå den. Vackra bilder och lätt text
Maria Heimer –
Det här är en bok som skiljer sig från andra böcker om sorg. Den här skapar verkligen förutsättningar för läsning och samtal som gör skillnad i barns liv.
Inledningsvis finns två uppslag till oss vuxna som kommer att läsa boken med barn. Att läsa och samtala om sorg upplever jag är en utmaning för många, och här ges ett fint stöd.
Den här boken rekommenderar jag till varje hem, förskola, skola, andra pedagogiska verksamheter, sjukhus, kyrkans verksamheter med barn … Listan kan göras lång.
Det är en bok att läsa och samtala om både när ett barn på något sätt uttrycker sorg men också i förebyggande syfte. Sorg kommer vi alla känna i livet.
Tack för boken. ✨ Den är ett guldkorn! 🌟
Ann Fagerberg Embretsen @barnbokstips –
Sorgsörjan och Livsgnistan är en fin berättelse om sorg och känslor kopplade till sorg. I många böcker om sorg får vi en berättelse om en specifik händelse som hänt men det här är en berättelse om sorg allmänt och hur det kan kännas. Sidorna innan berättelsen börjar vänder sig till den vuxna läsaren och vill uppmuntra till att våga prata om sorg, hur man hjälper barn att bygga resiliens (motståndskraft) och empowerment (återta kontroll). Författaren ger tips på hur läsa boken tillsammans med barnet och prata om berättelsen. En bok både för barn som upplevt sorg men även för alla andra barn eftersom alla kommer uppleva sorg.
Vi får följa en pojke vars familj drabbats av sorg. Det var som att de gick runt i en sorgsörja men så möter pojken Livsgnistan som börjar berätta för honom om sorg och hur det kan kännas, vad man kan göra när man är ledsen, orolig, arg, rädd som kan göra att sorgsörjan blir mindre och känns lättare att hantera. En sak jag gillar är att glimmers tas upp. Jag gillar det ordet, att leta efter glimmers…Dom där små stunderna av glädje.
Det är en bilderbok med illustrationer som förmedlar både de jobbigaste känslorna och de lättare, mer positiva känslorna. Både text och bild använder metaforer för sorgen som att man åker en berg- och dalbana, använder mörker och ljus för att beskriva mående. Det är mycket text så jag kan tänka att många barn kan behöva dela upp läsandet på flera tillfällen. Till berättelsen finns frågor till barnet att prata om med den vuxna läsaren. Längst bak finns tips på andningsövning, recept på sorgsörja, hur göra sin egen gnista och att använda en skrivbok för att skriva/rita om sin egen sorg. En fin bok om sorg! Jag kommer läsa den med min 11-åring och tror både yngre och äldre barn och vuxna kan få tröst och känna igen sig i den.
Ullakarin Nyberg, psykiater, med.dr och suicidforskare, med en bakgrund som bröstcancerläkare –
Annika Kjeller har skrivit en livsviktig bok. Barn som sörjer behöver vuxna som klarar att möta dem och den här boken kan hjälpa till med det. 💛
Camilla –
En helt fantastisk bok som hjälpt min dotter på ett så fint sätt att hantera sin sorg. Alla barn borde ha tillgång till boken oavsett vad de går igenom, stort som smått och jag är så tacksam för att denna bok kom till mig och min familj.