Visst har Lena Fredén härdats efter mer än 20 år i yttre tjänst vid polisen i Jönköping. Inte ens de mest makabra dödsfallen tränger igenom det pansar som hon byggt upp för att skydda sig själv. Så varför kan hon inte släppa taget om den unga flicka som anträffas död under en balkong i Råslätt?
Trots att föräldrarna grips för mordet på sin dotter gnager händelsen i Lena. Hon kopplar dödsfallet till den senaste tidens självmord och självmordsförsök bland unga tjejer i Jönköping. Tragiska händelser som avskrivits som olyckor, men är det verkligen hela sanningen? Lena kan inte skaka av sig känslan att det är något annat som ligger bakom flickans död. Något mycket större än någon av dem anar.
Tack vare sin unika erfarenhet från både polisen och åklagarväsendet målar LM Schön en fiktiv men skrämmande realistisk skildring av ungdomsbrottsligheten i Jönköping.
Lisbet –
Pansar av hud av LM Schön
Boken är spännande och gripande. Den belyser ett aktuellt samhällsproblem, nämligen vad ungdomar kan råka ut för på nätet och dess följder. Den borde läsas av alla som arbetar med ungdomar, likaså av föräldrar för att få en inblick i vilka faror som lurar på nätet och dess konsekvenser.
Personerna i boken beskrivs så väl att man tycker sig se dem framför sig och man lever sig in i deras situation. Man blir berörd, likaså förtvivlad och arg av hur ungdomar, i det här fallet flickor, luras och utnyttjas.
Det märks att författaren har ingående kunskaper både om polisernas vardag och om ungdomsbrottslighet.
Hur ska förövaren kunna gripas? Det är så spännande att man inte kan sluta läsa. Språket bär fram handlingen på ett fängslande sätt.
Martin –
Spännande, intressant och med en historia som berör. Att författaren är åklagare och dessutom tidigare har arbetat som polis märks i detaljerna.
Ingalill –
Spännande, realistisk, lärorik, mänsklig bladvändare om ungdomsbrottslighet i Jönköping. Boken ger insyn i polisarbete och socialtjänsten såväl som arbetet som åklagare och domare. Väntar redan på en fortsättning!
Malin –
En spännande och intressant polisroman i Jönköpingmiljö. Det vore väl en fin sammanfattning av denna bok. Det märks att författaren har kunskap om hur polisarbetet går till i verkligheten, det är varken mer eller mindre tillspetsat, beskrivningarna ger en genuin känsla. Tyckte fallet var intressant och det var inte självklart från början hur allt skulle sluta.
Välskriven. Ger mersmak. Vill läsa mer om både Lena, hennes relation till fosterbrodern men också Johan som verkar vara en ovanlig person inom poliskåren.
Majvor Westling –
Detta är en bok som på ett verklighetsnära sätt skildrar hur polis och åklagare arbetar för att söka lösa ett ungdomsbrott. Den är skriven så att den skulle passa att vara underlag till en film, som en mini Perry Mason.
Asta på vift boktips –
Huvudpersonen heter Lena och är en vanlig polis. Hamnar i en härva med flickor som verkar begå självmord. Våldtäkter och sociala medier. Den är spännande exakt hela tiden och den utspelar sig inom det svenska rättsväsendet, inte ett amerikaniserat sådant som jag tycker många svenska deckarförfattare ägnar sig åt. Hon som skrivit den har egen erfarenhet och vet vad hon skriver om.
Denna var som sagt spännande, och handlar om aktuella, viktiga saker. Jag gillar också att huvudpersonen är en vanlig person. Av någon anledning verkar det vara inne bland svenska deckarförfattare att skapa huvudpersoner som antingen är större skurkar än de skurkar de är tänkta att fånga eller har djupa traumatiska problem och lider hela tiden. Om det inte är som så att boken går ut på att skurkarna är ute efter huvudpersonen och det är vad som blir brottet i den boken. För min del gillar jag inte någon av typerna. Jag vill ha huvudpersoner som löser brott, vill gärna ha en sidohistoria om huvudpersonen, men då med ett någorlunda normalt liv.
– Asta på vift boktips
Kristina –
Verklighetstrogen och gripande berättelse med lite oväntade deckarkaraktärer. Korrekta beskrivningar och uttryck från den polisiära världen, vilket ger trovärdighet till hela berättelsen. Känns som att det lika gärna kunde vara ett dokumentärt fall. Målande språk och precis lagom mycket detaljer för att man som läsare ska se människorna framför sig och leva sig in i miljöerna. Perfekt sommarläsning för den som vill ha spänning i Jönköpingsmiljö. Rekommenderas!
Li Nolin –
En bok som är fiktiv men också skrämmande nära verkligheten. Händelserna kryper in under huden och stannar kvar där långt efter att boken är slut. Spännande och rå. Språket flyter fram och vips är boken slut. Lite trög i början men efter 50 sidor tar det verkligen fart. Rekomenderas för den som gillar spänning, deckare och realistiska skildringar 😊
Evelina –
Denna bok tar upp mycket kring vad dagens ungdomar får uppleva idag. Speciellt kring nätmobbning och mobbing i skolan. Och om vad som kan hända som utsatt ung tjej. Om mobbing, våldtäkt och självmordsförsök och självmord handlar mycket om i denna bok. Oerhört spännande och skrämmande
Anna Gustafsson –
Det sker något särskilt när författaren har erfarenhet från den kontext som boken utspelar sig i. Läsaren vaggas in i en tro att det som utspelar sig i boken likaväl kunnat utspela sig i det verkliga samhället. Jag gillar det, det ger tyngd åt handlingen i boken.
Språket emellan de fiktiva kollegorna är stundtals rått och jag kan inte låta bli att undra om det är så i verkligheten? Oavsett om LM Schön har kryddat språket eller inte så passar språket, handlingen och karaktärerna ihop, det känns som att de kände varandra innan de blev till karaktärer i en bok.
Handlingen är inte inlindad i bomull, den är rak utan krusiduller. Precis som en deckare ska vara, tycker jag. Handlingen visar ett fiktivt samhälle av idag, men jag får känslan av att boken speglar delar av samhället så som det utspelar sig samtidigt som jag läser. Jag tycker att boken är både lättläst och väl värd att läsa!
Sarasbokhyllor –
Lena Fredén har varit polis i drygt tjugo år. I bokens inledning åker hon och kollegan Gerd till Råslätt där en ung flicka hittats död nedanför en balkong. Föräldrarna grips för mord men Lena har svårt att släppa fallet. Flickans syster verkar vilja berätta något och en annan flicka dyker ofta upp där Lena är. Har även hon något att berätta?
Det finns många karaktärer som fastnar hos mig i denna bok. Det är en hemsk historia och jag berörs verkligen av den. Jag gillar att författaren inte gottar sig i detaljer vad gäller brotten. Det är jobbigt nog att läsa ändå och ofta tycker jag att texter blir allra bäst när läsaren själv får skapa bilder och får läsa mellan raderna. Författaren lyckas skapa en spänning och boken är svår att lägga ifrån sig. Boken är lättläst men det är en tung och viktig berättelse som hänger kvar hos mig.
Både titeln och omslaget tilltalar mig verkligen. Jag hoppas att snart få träffa Lena och (de flesta av) hennes kollegor igen. Men även Fyltan hoppas jag på att få träffa igen.
Om sexism. Om fördomar och om utsatthet. Om kränkningar och trakasserier. Om polisyrket och om familj.