Hur hade hon kunnat lura alla så? Varför hade ingen kollat upp det? Nu var bara frågan vad jag skulle göra med informationen. Tänk om alla fick reda på att de smörat för skolans största lögnare …
Ellen har inga vänner i klassen, inte sedan Majken slutat prata med henne. Men hon har många kompisar i sin teatergrupp som ligger i en annan stad. Ingen vet att Ellen går i teater, det stämmer inte överens med rollen hon har i klassen. Hon är den tysta, udda typen. Den som Melvin retar och kallar Ellen-propellern, Ellen-gnällen eller Ellen på smällen.
Yasers namn betyder ”smidig” och ”bekymmersfri” , men det är det sista han känner sig som. Han är en fegis! En sådan som inte vågar säga ifrån trots att Melvin är en mobbare. Yaser är rädd för att bli tönten igen, den som Melvin hackar på. Nu hackar alla på Ellen i stället.
En dag börjar Ilse Istrand i klassen. Hon är dotter till Sveriges största artist. Plötsligt börjar rollerna i klassen luckras upp och byta skepnad. Vem är Ilse Istrand egentligen?
Helena Arvidsson –
I ”Kom inte för nära” utmanas läsarna när Ellen upptäcker en hemlighet om klassens populära tjej. Frågorna som byggs upp under läsningens gång väcker spänning och nyfikenhet. Handlingen kretsar kring Ellen som, trots sin tysta fasad i klassen, har en teatergrupp där hon blomstrar. När Ilse Istrand, dottern till Sveriges största artist, ansluter till klassen, skakas rollerna om. Boken utforskar teman som identitet och normer samtidigt som den tar läsarna med på en fängslande resa genom klassens dynamik och hemligheter. Läs! Läs! Läs!
Nathalie Persson –
Mobbning och trakasserier av könsroller, något som tyvärr är vanligt i dagens skola. Måste det vara så? Varför finns det ett så stort behov av att klanka ner på andra? Blir även lite ledsen när man ofta hör att ingen står upp mot dem som mobbar. Alla måste hjälpas åt för att få bort mobbning, både i skolan och på arbetsplatser. Mobbning är inget som ska finnas någonstans.
Boken skildrar ett tyvärr vanligt scenario i skolans värld.
En riktigt bra bok med en klockren dialog. Berättelsen innehåller flera ämnen som behöver lyftas fram, vilket också görs på ett mycket skickligt sätt.
En bok som behöver komma ut i skolan och tillsammans med en bra lärarhandledning så man kan nå ut till ungdomarna. Skulle vara utmärkt som teaterpjäs.
Caroline har lyckats fånga viktiga detaljer i en mycket bra bok!
Sanne –
Boken skildrar Ellens och Yasers perspektiv i skolan och dess miljö. Boken tar upp mobbing och utanförskap men också styrkan och modet i att våga stå upp för sig själv. En lättläst bok som ger spänning och nyfikenhet. Min 10-åriga flicka har lyssnat med stora öron. Nu vill vi läsa vidare om den nya vänskapen mellan Ellen, Yaser och Ilse. Vi hoppas på en nr. 2.
Evelina –
Om mobbing, utanförskap och om att inte ha riktiga vänner. Mobbing är fruktansvärt och borde inte få förekomma nånstans. Tyvärr gör det det. En viktig bok som alla borde läsa. Särskilt dom som har mobbat andra och även vi som har blivit mobbade