Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne – Framtidsfararen Götheborg.
Luckan är öppen. Katten rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De far iväg på en spännande resa bakåt i tiden och får vara med om 400 år av förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom, rika män och stora hus. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar.
Hinner gänget tillbaka i tid för att fira 400-årsjubileet, eller har de hamnat i en helt annan tid …?
Varje kapitel är en fullständig berättelse som vävs samman med nutid och bokens övriga historier. Och apropå historier, en av kompisarna älskar göteborgshistorier och har massor på lager!
(Och för icke göteborgare finns en ordlista i slutet.)
Boken är faktagranskad av Louise Lönnroth, tidigare chef för landsarkivet i Göteborg.
Pressmaterial omslagsbild: 9789189147720
Pressmaterial författarbild: Ann-Sofie Jeppson, Örjan Modén
Maggan –
Framtidsfararen Götheborg är en välskriven, spännande och faktaspäckad äventyrsberättelse för barn i åldern 9-12. Boken är skriven som en hyllning till Göteborg inför 400-årsjubileet 2021, en tidsresa där vi får följa med fyra barn (och katten Silver) bakåt i tiden på en händelserik färd i en blå plåtkapsel. Varje kapitel är ett eget äventyr i den tidslucka som huvudpersonerna råkar hamna i. Det kryllar av intressanta historiska nedslag och cliffhangers. Dessutom är dialogen full av göteborgsvitsar. Det är rappt, roligt och lärorikt. Att rekommendera för alla som gillar äventyr och historia – barn såväl som vuxna.
Marias bokhylla –
[…]
Det är en väldigt bra historieskildring och man tänker inte ens på hur mycket man lär sig medan man läser, eftersom det är så spännande. Framtidsfararen Götheborg är en skickligt beskriven historia full av fakta och lärdomar men samtidigt full av spänning och människoöden. Jag gillar att ett av barnen alltid har en Göteborgsvits nära till hands och eftersom jag gillar historia är jag också väldigt förtjust i upplägget. För barn som ska lära sig om sin lokalhistoria, måste det här vara ett perfekt medium. Såklart även för andra barn, men i skolan kan den här definitivt utnyttjas.
[…]
Janne Otterström –
Denna bok kommer att användas vid Backegårdsskolan i Bergsjön, där jag är aktiv som "senior".
Jag, göteborgare och pensionär, har läst den och jag kunde inte slita mig. Den är helt enkelt fantastisk.
Men, för barn i våra ytterområden skulle det behövas en karta över Göteborg i dag. Det skulle hjälpa dem så mycket om de fick se de olika platserna i förväg, för tyvärr känner många av dem inte till så mycket mer än deras eget område och de platser de ofta besöker med buss/spårvagn tillsammans med sina föräldrar.