Vad finns därute om man tittar riktigt, riktigt noga?
Om vi bara tittar så kan vi hitta liv och rörelse överallt, och det allra minsta kan visa sig vara stort: En gren kan bära på ett litet blad. Ett litet blad kan bära en familj med bladlöss.
Är människan stor eller liten?
Den lilla boken tar med oss på en hisnande och färgsprakande resa ner i det lilla, lilla. Häng med så dyker vi!
Mycket bra tycker BTJ som ger boken ett högt betyg
” Den lilla boken är för de yngre barnen och handlar om nyfikenheten på framför allt små men betydelsefulla ting i tillvaron som ibland bara de minsta uppfattar. […] Författaren och illustratören Per Henningsson är docent i biologi och ”gillar allt som flyger”. På de färgsprakande uppslagen lyckas han förmedla det magiska, att se det lilla i det stora och att fantasin tar vid och bygger en berättelse.
Ur barnets perspektiv men samtidigt barn och vuxen tillsammans. Naturen och dess invånare skildras i en blandteknik där färgen effektfullt rinner över sidorna. Små oväntade detaljer i bilderna ett hus, en gunga, en luftballong, förstärker den lätt drömska effekten som uppstår och som lämnar lite mer över till läsaren än den beskrivande, men tillräckliga texten.
En fin utmaning för barn och vuxna att erövra de små betydelsefulla detaljerna i miljön och fundera tillsammans. ”
Lektör Annika Malm, BTJ-häfte nr 7, 2024
Ann Fagerberg Embretsen –
Den lilla boken av Per Henningsson är en bilderbok med lite vara här och nu fokus. Om att vara närvarande och se detaljerna i naturen, om att ha sällskap av någon man tycker om och upptäcka naturen tillsammans. Bilderna består av foton och illustrationer i ett. En bilderbok med lite text så passar yngre läsare. Mitt tips: läs den och gå sedan ut och upptäck naturen tillsammans och använd er fantasi. Vem kan bo på ett löv? Bor det någon i hålet i stubben?
Anna Gustafsson –
Underbar bok!!!
Underfundig på ett sätt att mina elever, årskurs 3, själva förstod och tolkade berättelsen. De tyckte att den var bra för att ”den är inte som andra böcker”. De tyckte om att få uppleva en annan berättarstil. Oftast är det vi läser uppbyggt utifrån att det sker ett ”problem” som ska lösas, det skiljde sig åt med denna fina bok.
Jag tycker om det filosofiska, att gå från det stora till det lilla och boken ger många möjligheter att samtala om existensiella frågor.
Tack snälla för att vi fick uppleva din bok, Per!
Katarina Sköld Schöllin –
Ibland behöver vi titta lite extra för att upptäcka allt fint runtomkring oss. Kanske hittar vi då en liten liten kulle med ett litet litet träd på. Er träd som rymmer många spännande detaljer. Ett träd som kan berätta spännande historier om spännande människor och intressanta djur!
✨
Titel: Den lilla boken
Text och bild: Per Henningsson
Med ett förstoringsglas i handen utforskade jag och några barn boken!
Det var spännande och lite nervkittlande att utforska varje bild. Vad fanns att upptäcka och vad berättade bilderna för oss?
Jag läste texten och barnen med förstoringsglaset kompletterade det jag läste! Vem var det som gungade i trädet? Var var nyckelpigorna på väg? Vem bor i den orangea lilla stugan?
En fin berättelse som lockar fantasin och som verkligen uppmuntrar de lite yngre barnen till att berätta mer om innehållet i boken!
Barnen älskade idéen om att läsa med förstoringsglas! Jag är säker på att vi kommer göra det igen!
Stort tack Per Henningsson samt Idusforlag för att vi fick äran att läsa!
Sarasbokhyllor –
Denna bok har författaren skrivit med inspiration av sin dotter Alice. Berättelsen tar plats i naturen och där finns mycket att upptäcka. På en liten, liten kulle finns ett litet, litet träd. På det lilla trädet finns en knotig gren och där sitter någon och gungar. Och vad upptäcker vi sedan?
Ett klassiskt sagoupplägg som tar oss med på en resa. Vilka är vi egentligen i det stora alltet? En filosofisk bok om att se det lilla i det stora eller kanske tvärtom. Jag skulle gärna läsa denna tillsammans med barn för att höra deras tankar.
På varje uppslag ryms lite text och bilder som verkar vara en blandning av olika tekniker. Det finns små detaljer att upptäcka och fundera över tillsammans. Personen på gungan nämns till exempel inte i texten så vem det är kan man diskutera.