Det är sensommar och Nora tältar i skogen med sin flickvän Ava och två kompisar. De lagar mat av sådant de hittar i naturen och om bara någon vecka ska Nora ge ut sin debutbok. Allt hade kunnat vara fantastiskt, men det är något som skaver. När en hemlighet avslöjas sätts relationen med Ava på sin spets. Är flickvännen verkligen den hon utger sig för att vara? Dessutom är Noras kropp i upplösningstillstånd. Hon sover knappt, mår konstant illa och har märkliga drömmar. Med en bokrelease som närmar sig har Nora inte tid att bli sjuk.
Ett år har passerat händelserna i skogen och Ava försöker leva sitt liv som vanligt. När en läkare ringer från sjukhuset och ställer underliga frågor om parasiter och galenskap, kastas Ava tillbaka till det trauma hon gjort allt för att glömma. Nu måste Ava utforska mänsklighetens fulaste sidor. Vad blir kvar när kroppen hotas och försvagas? När upphör den moderna människan och när blir hon ett djur?
Boken lyfter även frågor kring klasstillhörighet, moderskap och samhällets förväntningar på unga kvinnor.
Läsare om boken:
”Drivet leder en framåt hela tiden och tillåter alla fula känslor. Man läser om människor man inte känner, som man inte vill lära känna, men vars framtid man vill veta allt om. Den är så levande skriven och svår att lägga ifrån sig. Jag skakar fortfarande. Och ryser. Den är hemsk. Och mycket, mycket bra.” – Ulrika
”Jag har aldrig läst ut en bok så snabbt. Så spännande och obehaglig, det kryper verkligen i hela kroppen.” – Ellen
”Jag älskar representationen av hbtqi+ och tillåtandet i att huvudkaraktärerna får visa alla sidor – mänskliga som omänskliga, sårbara och fula. Mot slutet vet jag inte vem jag hejar på längre – parasiten eller människan.” – Lucas
Lärarhandledning: Ladda ner
Åsa –
Briljant! Otäck och tankeväckande och omöjlig att lägga ifrån sig! Dröjer sig sedan kvar som en rysning längs ryggraden.
Caroline –
Tack för en riktigt bra bok!
En bok som i en perfekt balans visar människans många sidor. Det vackra och det fula, det onda och det goda. Att den är normbrytande gör den om möjligt ännu bättre.
Åsa T –
Älskade den här boken! Jag fastnade redan de första sidorna. Spännande, obehaglig, intressant, annorlunda och välskriven.
Chanette Andersson –
🎭 Ett år har passerat händelserna i skogen och Ava försöker leva sitt liv som vanligt. När en läkare ringer från sjukhuset och ställer underliga frågor om parasiter och galenskap, kastas Ava tillbaka till det trauma hon gjort allt för att glömma. Nu måste Ava utforska mänsklighetens fulaste sidor.
*🪳*
Här har vi verkligen en annorlunda skriven bok. Perspektiv 1 är ur en parasits. Perspektiv 2 är ur människors. Riktigt fräckt faktiskt.
Kommer på mig själv med att både skratta & äcklas. En lite lustig combo.
*🪳*
En intressant bok för den är så annorlunda skriven. Fräsigt när man läser parasitens beskrivning av sitt liv, tankar & känslor. Hur de två trådarna sakta men säkert börjar närma sig varandra genom livets nycker & val. 2 blir 1 eller var det 1 hela tiden?
Evelina –
En annorlunda och kuslig bok. Nora som ska ge ut sin allra första bok tältar i skogen. Ava som är Noras flickvän börjar bete sig konstigt och märkligt. Nora börjar må dåligt och vaknar upp efter konstiga drömmar.
Rebecka –
Så häftig och obehaglig berättelse! Kommer med stor sannolikhet läsa den igen. Älskar sättet den är skriven på!
Marias bokhylla –
Nora ska snart ge ut sin debutbok, men mår ständigt dåligt. Har inte tid att bli sjuk. Hon och flickvännen Ava är tillsammans med två vänner ute i skogen för att ta det lugnt och laga mat från vad de hittar i naturen, men efteråt blir även andra sjuka. Ett år senare hör en läkare av sig till Ava med frågor om just parasiter och personlighetsförändringar och hon kastas tillbaka till allt som hänt.
När upphör vi att vara människa, och blir istället djur? En parasit intar kroppar och medan människan förfaller ökar parasitens intellekt. Dessutom går den från person till person, från förbrukad värd till ny.
Vi följer flera perspektiv, varannan gång parasit, varannan gång människa. Det är ett väldigt kusligt sätt, att märka hur parasitens medvetenhet om sitt tillstånd och vem det är ökar och det kopplas också ihop med det väldigt suggestiva omslaget, som från början fick mig att tänka på Förvandlingen av Franz Kafka. Och det är också den känsla som jag tar med mig när jag läser, att plötsligt en dag förvandlas vi till parasiter på det vi försöker leva av. Jag tycker om att jag inte alltid vet vad som händer eller varför och det lämnar den här känslan av obehag som jag både gillar och ogillar.
Språket är bra och suggestivt. Det passar väldigt bra till genren och det märks att Matilda Olsson har hittat sitt skrivsätt.
Hanna –
’Gästhus’ av Matilda Olsson är en bladvändare! Det är en fascinerande och skrämmande berättelse där författaren lyckats skapa en underton av spänning och ovisshet som genomsyrar varje sida.
Utöver att vara en spännande berättelse, utforskar den mänsklighetens mörkare sidor. Frågorna som väcks om kroppens sårbarhet och gränsen mellan det mänskliga och djuriska lägger en djupare dimension till handlingen och får läsaren att reflektera över existentiella frågor.
’Gästhus’ är en läsupplevelse som stannar kvar och utmanar sina läsare långt efter att sidorna har vänts.
Daniel J –
Det här kryper under huden så varning för den hypokondriske men så spännande grepp med växling mellan micro- och macroperspektivet. Det är kusligt hela vägen men också varmt berättat om unga människor som söker sin egen väg i livet.
Ida –
Så originell historia! Jag tyckte verkligen om bokens handling och fastnade för karaktärerna. Matilda skriver fint och medryckande, så det känns som att man lär känna personerna i boken. Jag kan verkligen rekommendera denna normbrytande och speciella bok!
Sarasbokhyllor –
Nora, hennes flickvän Ava samt deras vänner Lola och Ernst tältar i skogen en sommarkväll. Men när Lola nästa dag hittar en stor död råtta packar de ihop sina saker och beger sig hemåt. Något är dock förändrat efter utflykten, Nora och Ava träffades på en kurs i litteraturvetenskap och nu ska Nora snart ge ut sin debutbok. Syskonen Lola och Ernst är från början Noras vänner. Vi får följa dem både i nutid och genom tillbakablickar.
Jag åt när jag började läsa boken. Det var ett misstag då jag blev lite illamående av det första kapitlet. Den är inget för den kräsmagade. Lola skulle till exempel inte kunna läsa den.
Boken får mig att tänka på fransk litteratur (Det är något positivt!) Den känns lite surrealistisk eller kanske existentialistisk. Den berör på flera sätt och väcker tankar. Boken är indelad i två delar, ett före och ett efter. Jag gillar före mer men kan inte riktigt förklara varför.
Det är välskrivet, obehagligt och riktigt bra! Det är rått, mörkt och febrigt. Det här är en bok som jag hade velat diskutera med någon. När boken är utläst sitter jag kvar med massa frågor och tankar och det dröjde länge innan jag kunde släppa den.
Om mödrar och döttrar. Om svett, spyor och blod. Om litteratur och ångest. Om övertänkande och avundsjuka.