Farmors minnen trillar ut men ändå finns hon kvar är en bilderbok för 3–6 år av författaren Sara Galli och illustratören Annie Sjöwall. Boken ges ut i början av november och handlar om hur 6-åriga Ebbe möter, förstår och hanterar sin farmors demens. Ebbe märker att det har blivit en enda röra i farmors huvud och försöker hjälpa till genom att samla alla hennes minnen i en ask. Kommer alla få plats?

– Idag lever cirka 150 000 människor i Sverige med någon demenssjukdom. Runt varje person finns familj, släktingar – många av dem barn. Farmors minnen trillar ut men ändå finns hon kvar skildrar tankar och känslor som ett barn kan uppleva när någon de känner blir dement, säger Sara Galli.

Författaren är beteendevetare med specialintresse för barn i utsatta livssituationer och håller föreläsningar om vikten av att prata med barn om svåra ämnen. Hennes utgångspunkt är att när ett barn upplever en svårighet, eller förändrat livsmönster, är det viktigt att det finns vuxna som hjälper dem att göra situationen begriplig.

– När en farmor, mormor, eller annan person i ett barns närhet blir dement kan deras beteende uppfattas oförståeligt för ett barn. Med den här boken vill jag på ett lättförståeligt sätt öka barns förståelse för vad demens innebär. Jag vill också förmedla att även om minnena försvinner så kan relationen finnas kvar.

Illustratör Annie Sjöwall har bakgrund som arkitekt och arbetar nu även som illustratör.

– I bilderna vill jag med hjälp av färgval och ansiktsuttryck förmedla den värme och kärlek som finns mellan Ebbe och farmor. Stunder av allvar blandas med humoristiska detaljer, säger Annie Sjöwall.