Pressmeddelande den 20 februari 2023

Snurrigt, Elina är den andra delen om Elina, skriven av författaren Helena Eriksson med illustrationer av Katarina Vintrafors. Boken ges ut i januari 2023 och är en bok om att våga vara sig själv och om att alla bär på egna hemligheter som gör en unik. I andra delen om Elina får vi följa henne i hur det kan vara att leva med diabetes typ 1. Vi får också möta Kim som är en kille, men föddes som tjej.

– För mig är det viktigt att alla får känna sig inkluderade. Karaktären Kim är inspirerad av en person jag känner och känns viktig att lyfta. Och trots att många barn har diabetes idag saknas representationen inom barnlitteraturen. Bokens syfte är därför att visa att de inte är ensamma, säger Helena Eriksson.

Till vardags arbetar författaren som sjuksköterska på en dialysavdelning i Sundsvall. I böckerna om Elina vill Helena Eriksson, som också har en kronisk sjukdom, förmedla hur det kan vara att leva med en kronisk sjukdom som diabetes. 

– Jag önskar att alla ska våga känna att de är bra som de är, att våga vara sig själv och kunna acceptera andras olikheter. För vi är faktiskt bäst på att vara oss själva, säger Helena Eriksson.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut 280 titlar under 2022.