Malte, fladdermuspojken är en en kapitelbok för 6–9 år av författaren Gunilla Vigert och illustratören Mani Honarvar. Boken ges ut i slutet av oktober. I boken följer vi hur fladdermössen i kyrktornet i Maltes by kan inte flyga ut. Byns starke man har låtit installera fasadbelysning på kyrkan, och nu måste Malte hitta på ett sätt att rädda dem.

– Visste du att vår förkärlek för att lysa upp vår värld hotar de nattlevande djurens existens? I Malte, fladdermuspojken kan inte fladdermössen flyga ut och hämta mat efter att man installerat fasadbelysning på kyrktornet. Det är tur att Malte tillsammans med sin pappa och kyrkvaktmästaren Algot lyckas hitta en lösning. Låt boken inspirera till intressanta samtal om hur djur och människor kan leva tillsammans, säger Gunilla Vigert.

Författaren bor på Gräddö, nära skog och hav. Efter ett långt yrkesliv i olika roller inom skolväsendet är hon numera pensionär.

– För mig är det viktigt att vi kommer ihåg att vi bara är en av många arter på vår planet och att alla har sitt berättigande. Jag tycker om att vara ute i naturen och se hur den förändras med årstidernas skiftningar, men jag tycker också om att låta fantasin ta mig till andra världar.