Den 16 april 2024 presenterade Svenska Barnboksinstitutet sin årliga Bokprovning. I Bokprovningen presenteras föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker genom både statistik och fördjupningar. Även i år hittar vi Idus förlags titlar med i rapporten.

– Vi är superglada och stolta att våra böcker lyfts av Svenska Barnboksinstitutet, inte minst titlarna kopplade till högkänslighet och neuropsykiatrisk funktionsvariation. Det är viktiga perspektiv som får synas i Det går åt ganska mycket tejp och Superpappan och lådbilsracet, säger Ulrika Slottner som är förläggare på Idus förlag.

Den sista februari 2024 hade det inkommit 2 197 trycka barn- och ungdomsböcker till Svenska barnboksinstitutet (Sbi) med 2023 som utgivningsår. Det är ungefär en lika stor utgivning som året innan.


Idus-titlar som lyfts i Bokprovningen:

Tidsdribblarna räddar tronen av Lina Gullbrand och Maria Bäckman
Läsaren får följa Erik och Mattea som är tillbaka i ännu ett spännande tidsdribblande äventyr, har de vad som krävs för att rädda tronen? I Tidsdribblarna räddar tronen vävs historiska fakta och fiktion samman på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Blomstersystrarna av Ulrika Goude Westby
I Blomstersystrarna får vi följe Malva, hennes mamma har svikit familjen och hennes pappa sitter i fängelse. Nu tvingas hon bo hos sin mormor, och där ska hon stanna fast bara ett tag. Malva ska samla ihop pengar och rymma i väg långt, långt bort. Det var planen innan hon hittade skeletthanden i mormors rabatt.

Superpappan och lådbildracet av Sophia Larsson och Jennie Blomkvist
Superpappan och lådbilsracet är en bok som gestaltar hur det kan vara att leva med en NPF-förälder. Kirre bor varannan vecka hos sin pappa och hans pappa är inte som andra pappor, utan han är en Superpappa. En superpappa kan älska att leka och bygga maskiner, men samtidigt vara stökig, komma för sent och glömma saker. Och ibland blir han väldigt trött.

Det går åt ganska mycket tejp av Anna Lundholm och Josephine Ekdahl
I Det går åt ganska mycket tejp är en berättelse om kampen för att få vara den man är – och att vara den som hellre ser än syns. Elis vill helst vara hemma och bygga på sitt slott och idéerna sprutar. En dag blir han tvungen att ta paus eftersom han blir bjuden på kalas. Han tycker inte att han passar så bra på kalas och vill helst slippa stök och smällande ballonger.

Läs hela rapporten:
Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation, Årgång 2023