Nu skickas broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till alla hushåll. Med den kommer också en oro – hur kommer innehållet att påverka barnen? Hur kan man prata med barn och ungdomar om kris och krig? Tänk som en prepper är en faktabok för 9–12 år som handlar om krisberedskap. Indelad efter information från MSB hjälper den barn att klara av utmaningar de kan ställas inför.
– Tänk som en prepper tar barnets perspektiv på beredskap i vardagen. Även enkla saker som att klä sig efter väder, att komma ihåg vattenflaskan, mellanmålet och att se till att mobilen är laddad är alla viktiga pusselbitar för att barn och unga ska vara redo om något oväntat händer, säger Helena Söderblom.
Helena Söderblom arbetar som rådgivare inom krisberedskap och hjälper myndigheter och företag att vässa sina kunskaper och planer inför potentiella kriser som cyberattacker, skyfall eller pandemier.
– Barn och ungdomar lever idag i en digital tillvaro där de behöver hantera enorma mängder information. Utöver det vi vuxna kanske känner igen som sunt förnuft, innehåller Tänk som en prepper därför även kapitel om hur media fungerar, var man hittar pålitliga uppgifter från myndigheterna i kris och hur man kan avslöja desinformation, säger Helena Söderblom.
Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen, önskar att man även erbjudit barnanpassad information i anslutning till MSB:s broschyr “Om krisen eller kriget kommer”.
– Innehållet är ju väldigt rakt på, vi ska vara beredda på att Sverige kan hamna i krig, och det gör ju, oavsett om man är vuxen eller barn, framför allt om man är barn så tänker jag att man blir väldigt, väldigt orolig, säger Hanna Thermaenius i P4 Stockholm.
I boken Tänk som en prepper, utgiven av Idus förlag i november 2024, får barnen viktiga kunskaper som hjälper dem att hantera oväntade händelser i vardagen. Då kan de också känna tryggheten i att veta vad de ska göra om det blir kris på riktigt. Indelad efter information från MSB hjälper den barn att klara av utmaningar de kan ställas inför.
För mer information, kontakta:
Elisabeth Grunditz, vd Idus förlag, 072-200 13 54, [email protected]