Laura och Hassan hittar en övergiven väska på gården. Laura vill öppna den. Hassan säger stopp.
Kan det vara något farligt eller viktigt i den? Eller kanske något roligt?
Tänk om man inte orkar vänta på väskans ägare.
Vems är väskan? är ett vardagsäventyr som utspelar sig mellan höghusen. Här blandas rädsla och spänning med förväntan och stor besvikelse. Men kan man vända besvikelsen till något glädjefyllt och samtidigt göra en god gärning?
BTJ bedömer boken som bra
”[…] Vems är väskan? är en vardagsskildring av små händelser som blir stora precis som det kan bli när man lägger märke till livets detaljer. Författaren Anna Damberg blandar tydliga beskrivningar med lättsmälta koncept och välavvägt språk för målgruppen. Ibland blir boken lite spännande också. Karin Erikssons naivistiska och detaljerade illustrationer belyser barnens tankar och miljön. Allt som allt blir Vems är väskan? en mysig och lagom engagerande bok.”
Lektör Emilia Zotevska, BTJ-häfte 15, 2024.
Marias bokhylla –
Barnen tyckte att det här var en jättesöt bok, och var med och gissade hejvilt om vems väska det var eller vad som möjligtvis kunde vara i den. Vi alla uppskattade både handling och språk. Passar målgruppens ålder i både språk, längd, tema och illustrationerna är fantasifulla och passar fint till berättelsen
Malin M –
En mycket intressant bok som vi läste med spänning hemma hos oss.
Boken är skriven på ett mycket fantasifullt sätt, och öppnade även upp för många tankar och funderingar under läsningens gång. Vi hade många olika tankar om vems väskan kunde vara samt vad väskan möjligvis kunde innehålla. Mycket fint illustrerat och en mycket välskriven bok. Rekommenderar den starkt!
Karin Askerin –
I Vems är väskan? får vi lära känna Laura och Hassan en dag när det blir lite extra spännande på gården mellan höghusen. Berättelsen är igenkännande och vardagsnära som även bjuder på fantasi och spänning, boken avslutas på ett trevligt och oväntat sätt. Illustrationerna är fina och detaljrika i härliga färger och visar på en stor kulturell mångfald bland grannarna och jag uppskattar att Hassan är överviktig. Boktips till ålderskategorin 3–6 år!
Rebecka Nyman _enbokiveckan_ –
Jag gillar verkligen kombinationen av författaren Anna Damberg och illustratören Karin Eriksson. De skapar tillsammans en inspirerande bok där text och bild samverkar på ett tillfredsställande vis. Illustrationerna hakar på ett fint sätt i varandra och binder ihop alla uppslag. Jag tycker att berättelsen fångar hur barn är och hur barn tänker vilket jag tror kan väcka mycket hos bokens läsare. Nyfikenhet, glädje och iver blandas med besvikelse, hinder och problemlösning. Att historien är placerad där den är gör även att mycket annat går att diskutera, till exempel jämföra boende och prata om grannar och kompisar. Eftersom Laura och Hassan fantiserar mycket om vad som kan finnas i väskan finns det mycket för läsaren att kunna knyta an till; något av alla spridda ämnen borde kunna locka fantasin. Utöver berättelsen finns dessutom en hel del detaljer i bilderna som jag anar kan dra uppmärksamhet, bland annat olika leksaker och djur. Något jag också gillar med berättelsen är att Damberg på ett fint och naturligt sätt får in att vi alla har olika erfarenheter och olika bakgrunder, och att hon gör det utifrån barns ibland okonstlade perspektiv. Detta är en härlig bok att läsa tillsammans och gemensamt låta fantasin flöda.
Sandra Holmström –
Vems är väskan? är en fängslande barnbok som på ett lekfullt sätt väver in spänning och vardagsdramatik i en situation som många barn kan känna igen sig i. Boken handlar om Laura och Hassan, två nyfikna vänner som hittar en övergiven väska på gården mellan höghusen där de bor. Medan Laura ivrigt vill öppna väskan och se vad som gömmer sig inuti, sätter Hassan stopp – vad kan den innehålla? Är det något farligt, viktigt, eller kanske något riktigt roligt? Tanken på att vänta på ägaren känns nästan outhärdlig för dem båda.
Damberg fångar på ett skickligt sätt barnens tankevärld, där osäkerhet och spänning blandas med förväntan och fantasifulla spekulationer. Läsaren får följa Lauras och Hassans känslomässiga resa från förhoppningar till besvikelse, men boken ger också en varm och klok påminnelse om hur en sådan besvikelse kan vändas till något positivt. Genom sina handlingar lär sig barnen om värdet av tålamod och om att göra rätt val, även när nyfikenheten är som störst.
Illustrationerna är färgglada och detaljrika, vilket förstärker den vardagliga men ändå fantasifyllda miljön där berättelsen utspelar sig. De visuella elementen kompletterar texten perfekt och gör det lätt för yngre barn att följa med i historien, samtidigt som de lockar till egna funderingar om vad som kan finnas i väskan.
Vems är väskan? är ett vardagsäventyr som engagerar unga läsare genom en fin balans mellan spänning och lärdomar. Det är en berättelse om nyfikenhet, vänskap och vikten av att ibland vänta på svar – och om att en besvikelse kan leda till något oväntat glädjefyllt när man väljer att göra en god gärning.