Mira blir utstött av sin friidrottsgrupp. De säger att hon har varit taskig mot sin bästis Oliver. När en av vinsterna till friidrottslägret försvinner riktas misstankarna mot Mira.
Hur ska hon kunna bevisa att hon är oskyldig? Och hur ska hon kunna få Oliver tillbaka? Mira ber Nelly om hjälp. Men kommer Nellys plan att fungera?
BTJ ger recensionen bra
”[…] Författaren sätter ord på känslor som många barn kan känna igen sig i, och som kan behöva bearbetas. […] Texten är lättillgänglig med åtta korta, händelserika kapitel, enkla meningar med mycket dialog, samt vardagligt ordval. De fartfyllda illustrationerna är ytterst uttrycksfulla, vilket förstärker alla starka känslor som förekommer i texten. Boken avslutas med engagerande diskussionsfrågor, vilket gör boken särskilt lämplig för lärarledd läsning på lågstadiet.”
Lektör Birgitta Mark, BTJ-häfte nr 24, 2024.
Malin.mitt.i.boken –
Okej, så jag tycker att den här boken är bra, men jag tycker inte att den har så mycket med sport att göra. Så om tanken är att locka en läsare men sportbok ska man kanske välja något annat. Det är dock en bok om vänskap, avundsjuka, skvaller och stölder.
Jag tycker historien visar hur den fula avundsjukan kan förstöra och att det finns andra vägar att gå för att få vänner och bli populär.
Litteraturskogen –
Friidrottsmysteriet är den andra boken i serien Sportdeckaren, men den första boken jag läser i serien.
Mira älskar sin friidrott och tränar tillsammans med sin bästa vän och trivs väldigt bra i gruppen. Men plötsligt börjar Mira bli utstött. Hon blir anklagad för att ha stulit och hennes bästa vän Oliver vänder henne ryggen. Vad är det egentligen som har hänt? Och vem ligger bakom sabotaget?
Miras kusin Nelly är stadens bästa detektiv. Eller möjligen ända, men det är inte lika viktigt. Nelly tar sig an fallet och gör allt hon kan för att lösa mysteriet och hjälpa Mira att få tillbaka sin vän och bli välkomnad in i gruppen igen.
Spoiler! Nelly infiltrerar gruppen och låtsas vara ny och vill prova på friidrott. Hon hittar ledtrådar och lyckas också sätta fast den skyldiga. Och allt handlade egentligen bara om avundsjuka, att Mira är duktigast i gruppen och vinner priser och hamnar i tidningen. Något som de andra inte har några problem med i och med att Mira är en himla fin kompis ändå. Men en tjej i gruppen tycker inte om att Mira alltid får vara i rampljuset.
Friidrottsmysteriet är en deckare som utspelar sig på friidrottsplanen. En bok som kombinerar idrott och mysterier.
Rebecka Nyman _enbokiveckan_ –
En lättläst deckare som kan tillföra en hel del andra tankar. När jag läser denna bok kommer jag att tänka på Bamses serietidning om källkritik. Den har jag nyligen använt i mitt arbete som skolbibliotekarie då en av dess serier bland annat tar upp rykten och känslor som uppstår efter spridande av dessa. 𝐹𝑟𝑖𝑖𝑑𝑟𝑜𝑡𝑡𝑠𝑚𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑖𝑒𝑡 kan jag se fungera som en fortsättning då den berör samma teman. Mira blir falskt anklagad både för att säga taskiga saker om sin kompis och för att stjäla vinster. Berättelsen lyfter olika lösningar på hur en kan ta reda på sanningen och än viktigare, att en ofta behöver prata med någon eller fråga om hjälp. Illustrationerna är passande samtidigt som jag inte alltid lyckas klura ut vem som är vem, vilket stör mig lite. De följer emellertid berättelsens känslor väldigt fint, bland annat i form av färgval. Jag gillar att barnen är i fokus, men samtidigt tycker jag att avsaknaden av vuxna i berättelsen gör att något missas. Ofta är det kanske en vuxen som barn i denna åldern tar hjälp av, eller åtminstone borde ta hjälp av. Boken är, förutom lättläst, en känslosam deckare med flera vändningar. Likt annat material som kan användas för arbete med källkritik avslutas boken med ett antal bra diskussionsfrågor. Som bonus efter diskussionsfrågorna ges några utmaningar som får läsaren att röra på sig. Detta är en bok som med fördel kan användas som högläsningsbok.
Läslusenilinsen –
Jag har läst den här boken högt för min sjuåring här hemma. Han tyckte den var väldigt spännande. Det är en hel del dramatik mellan kompisarna och det är saker som försvinner. Kapitlen är alldeles lagom långa. Sonen tilltalades kanske lite extra då han själv går i just friidrott. Jag tyckte det var en väldigt fin bok om vänskap. Som visar på hur man kan be om förlåtelse och bli vänner igen.
En perfekt bok att läsa för sin klass. Den riktar sig till åldersspannet 6-9 år ungefär. Det är toppen att det finns färdiga diskussionsfrågor i slutet av boken. Något som kan användas i gruppdiskussioner, men även för par som läst boken och ska prata om den eller som läsförståelsefrågor på individnivå. Som bonus finns ett uppslag med rörelseutmaningar allra sist. 👌🏼
Detta är en bokserie och vi har tidigare läst Handbollsmysteriet. Rekommenderar båda två.☺️