På en blomma i en trädgård satt en liten nyckelpiga. En väldigt ledsen liten nyckelpiga. Han hade nämligen tappat bort alla sina svarta prickar. Och en nyckelpiga utan prickar är väl ingen riktig nyckelpiga?
Nyckelpigan som tappade bort sina prickar är en varm berättelse om identitet, olikhet och tacksamhet, där vi får följa med nyckelpigan i sökandet efter de förlorade prickarna.
”Briljant!” tycker BTJ som ger boken högsta betyg!
”Nyckelpigan som tappade bort sina prickar är en varm berättelse om olikheter, identitet och inte minst, generositet.”
Lektör Annika Malm, BTJ-häfte 11:2022.
Nominerad till Förskolebarnens litteraturpris 2023.
Lärarhandledning: Ladda ner
Pressmaterial omslagsbild: 9789176340745
Pressmaterial författarbild: Mattias Loftén
Lars –
Fantastiskt fin och välskriven berättelse som fångade mina barn direkt. De magiskt fina illustrationerna för tankarna till Jan Lööf och bara att man tillsammans kan hitta nya saker i bilderna efter massa läsningar är extra kul även som förälder!
Annika Malm, BTJ –
" […] Det gäller att hålla fast spänningen och uppmärksamheten […] Det lyckas författaren
och illustratören Mattias Loftén mycket bra med. Texten backas upp med kritade bilder i kraftfulla och vackra
färgkombinationer […] Nyckelpigan som tappade bort sina prickar är en varm berättelse om olikheter, identitet och inte minst, generositet."
Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2022.
Lektör Annika Malm
Marias bokhylla –
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna tycker från början väldigt synd om nyckelpigan som tappat bort sina prickar, för då ser han ju inte ut som en nyckelpiga längre. Men de blir väldigt glada över hur hjälpsamma de andra djuren är och tycker att nyckelpigan blir så fin på slutet. De skrattar också gott över att prickarna inte alls var borta från början.
Mamman tycker: Jag tror att alla föräldrar har varit med om att barnen ”tappat” bort något och det hela tiden ligger där det brukar göra. Därför skrattar jag också väldigt gott åt den här boken. Men den visar också på hur fint det är att vara empatisk och tänka på andra och hjälpas åt. Att ge något av det man själv har, till den som saknar det.
Det är relativt mycket text på varje uppslag men eftersom det är upprepande text och illustrationer som förhöjer allt, så hänger barnen med utan problem ändå.