Vad händer på Bibblan om natten
när allt står i prydliga ställ?
När nycklar har vridits i låsen
och dagen har blivit till kväll?
När biblioteksdörrarna stängts och alla gått hem ställer sig böckerna för att vila. Eller? Tänk om det är då alla berättelser vaknar till liv?
BTJ ger betyget bra
”[…] Små lästroll leker kurragömma, böcker dansar i ring och Tant Tidning passar på att använda datorn. […] Bilderna agerar förstärkande till texten som är skriven på enkelt rim […] faktum att berättelsen utspelar sig på ett bibliotek bidrar till en mystik och spänning kring böcker som är positiv för målgruppen.”
Lektör Cia Carlsson, BTJ-häfte 13, 2024.
Marias bokhylla –
Sexåringarna tycker: ”Men mamma, finns det inte fler sådana här böcker?” sa den ena sexåringen när vi hade läst klart och hämtat Natt på förskolan också. De gillar verkligen det här med rim och känslan av att bibliotekets böcker och äventyr vaknar till liv när det är stängt, fick dem att fnittra och leva sig in i berättelsen. En av favoritsakerna för dem var att få leta efter barnet på varje uppslag och de tyckte om hur mycket de kände igen från den tidigare boken. Nu skulle de nog väldigt gärna egentligen vilja gömma sig på vårt bibliotek mitt i natten och kolla om det stämmer.
Mamman tycker: Vi tyckte väldigt mycket om Natt på förskolan, så direkt när den här fanns ville barnen läsa den. Även nioåringen smög i skuggorna och lyssnade i omgångar. En av våra favoritsysselsättningar är att vara på biblioteket, så att få fantisera om vad som händer när det är stängt, var roligt. Joanna Schmidts färgglada och lekfulla illustrationer passar väldigt bra till Nina Statheus fantasifulla berättelse. Texten är väl åldersanpassad till målgruppen (3–6-åringar) men det hindrar inte oss något äldre att tycka minst lika mycket om den.
Malin –
Vi passade på att läsa den här bilderboken igår när vädret var på topp! Grundidén är super och vi tyckte mycket om bilderna och pratade om vad både lästroll och monster kunde hitta på. Blir tex äldre böcker tjockare och visare? 🤔 Både treåring och nioåring undrade dock om inte föräldrarna saknade sitt barn som gömt sig på biblioteket??
Däremot gick texten på rim över huvudet på treåringen i sällskapet. För att få till rimmen har författaren använt ganska svåra ord och meningsbyggnaden blir lite svårläst
Ninasbokhylla –
Bygg en mysig koja. Fyll den med böcker, filtar, kuddar, ficklampor, några små troll eller gosedjur och ta sedan med dig ett gäng barn som vill veta vad som egentligen händer på biblioteket när det är natt.
Det är spännande, lite lite läskigt men också väldigt intressant att få reda på vad det är som egentligen händer bland böckerna när vi inte är där!
Visst skulle man vilja vara på biblioteket när det är stängt. Då kommer nämligen de små lästrollen fram och böckerna och tidningarna lever ett helt annat liv än vad de gör på dagarna.
De busar och leker, de dansar och skojar. De har helt enkelt väldigt roligt tillsammans.
Vi har också roligt när vi läser. De fantastiska illustrationerna ger oss mycket att både titta på och prata om. Var gömmer sig till exempel den lilla flickan sig och var är de små monstren? Böckerna, de både ritar och åker rutschkana. Kommer de verkligen stå på sin vanliga plats när dagen gryr?
En rolig och spännande bok på rim för de lite yngre barnen. En bok jag kan rekommendera er att läsa.
@barnbokstips_ihvuvudetpamalin –
Det här var en otroligt läsvärd bok och vem är inte nyfiken på vad som händer på biblioteket om natten? Både syskonbarnen och jag som vuxen var som barn på julafton att få ta del av handlingen.
Joanna Schmidts illustrationer är färgglada och lekfulla och passar så bra till Nina Statheus fantasifulla berättelse. Texten är väl åldersanpassad till målgruppen (3-6-åringar), men även 8-åringen tyckte det var väldigt om både handlingen och illustrationerna.