Elis ska bli uppfinnare när han blir stor. Då tänker han uppfinna en maskin som sparar dofter. Han vill spara mammadoften i en kudde, eller parfymflaska. Elis vet att forskare är en sorts uppfinnare och att de kan skapa nya mediciner och maskiner som dödar cancer. Ungefär som superhjältar!
Syskonen Elis och Sara har många tankar och funderingar kring cancer och hur mamma ska kunna bli frisk igen. Hur ser cancer ut egentligen? Vilka uppfinningar kan stoppa cancer? Och varför vill Sara och Elis att mamma ska bli en enhörning?
Mamma ska bli en enhörning är en hoppfull barnbok om hur det kan vara att leva med en förälder som har en allvarlig, kronisk sjukdom. Sara och Elis mamma har spridd cancer. Hon har kontakt med läkare och måste ofta prova nya mediciner. Samtidigt är familjen som vilken som helst.
10% av vinsten från försäljningen går till forskning och initiativ riktade till de som lever med spridd, obotlig bröstcancer.
Marias bokhylla –
Sexåringarna tycker: Sexåringarna tycker att det är svårt och jobbigt att Elis mamma är sjuk, och de förstår att det inte alltid är så lätt att hålla oron och ilskan inuti. Men de förstår också att man inte får bete sig hur som helst bara för att man är rädd eller ledsen. Det är ganska mycket text på varje uppslag, men de lyssnar uppmärksamt på berättelsen ändå. De tycker att det är lite konstigt att inte få veta hur det går för Elis mamma när boken är slut, men det klart att det är jättelänge att läsa om allt som händer under de 20 år det tar för henne att bli en enhörning.
Åttaåringen tycker: Nobelpriset, det kan det här barnet en massa om för det har de minsann lärt sig om i skolan och han tycker definitivt att någon som lyckas bota cancer ska få det. Han är van vid mycket text och har inga problem att sitta och lyssna på den här berättelsen. Det är lite läskigt det Elis går igenom, tycker han och han är glad för att han inte har särskilt stor erfarenhet av cancer.
Mamman tycker: Det här är en väldigt informativ bok om cancer, men från barnets perspektiv. Det är från Elis synvinkel vi ser allting, fast det är i hans mamma som cancern har fått fäste. Hur det ibland känns bättre att vara på skolan än hemma, för där har inte cancern lika stor plats, om hur det fungerar i kroppen eller på sjukhuset och att Elis ska bli uppfinnare när han blir stor och skapa en maskin som kan spara dofter, bara för att spara på mammas doft.
Det är på en lagom nivå för barnen, mycket tack och lov att det som är jobbigt och läskigt kommer från ett annat barns perspektiv och att det bryts av med sådant som är fint eller mysigt. Hanna Ingvarssons illustrationer i sparsamma färger förgyller och förstärker Annie Hagvall Einarsruds berättelse på ett bra sätt. I slutet finns också information om enhörningar, ”livspucken” mamma har och om nobelpriset.
Sarasbokhyllor –
I inledningen får vi läsa om vem som inspirerat till boken och att MetastaseradBröstCancer, MBC, har ett trefärgat band i grön, turkos och rosa. Bokens illustrationer har därför dessa färger.
Boken handlar om nioåriga Elis, hans lillasyster Sara och deras föräldrar. I mammas kropp bor cancern och ofta känns det som att den bor i hela huset och överallt runt Elis. Han bär på så mycket ilska och sorg men även lite hopp.
Innehållet är tungt och svårt men så viktigt. Författaren låter sorgen och oron ta plats och förklarar rakt men med värme om den vidriga sjukdomen och hur den påverkar alla runtomkring. Illustrationerna är vackra och vävs fint ihop med texten.
I slutet finns några faktarutor. De förklarar på ett lättförståeligt sätt om livspuckar,Nobelpris, gensaxar och strålknivar. Vi får även veta vad enhörning står för i detta sammanhang. Det gillar jag. Den här boken behövs verkligen.