Julia är mörkhårig och fantasifull. Hon gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt. Killarna i klassen låter henne inte vara ifred. Julia försöker göra sig osynlig. Hon skäms för sig själv och sin kropp. En dag slutar hon att skämmas. Det är Fiona som får henne att våga vara sig själv, att vara den Julia hon alltid varit.
Det här är en bok om könsdysfori – om känslan av att vara född i fel kön. Det är också en bok som ifrågasätter vad ett kön är. Vad innebär det att vara pojke respektive flicka? Vem är det som bestämmer vilka normer som ska råda i samhället?
Villa Frejas bokblogg –
En välskriven bok som berättar om könsdysfori. Om känslan av att vara född i fel kön. Boken ifrågasätter också vad ett kön är. Huvudpersonen Julia vill inte identifiera sig som tjej, eller som kille. Hon är Julia helt enkelt. Eller Julian. Men vad innebär det egentligen att vara tjej respektive kille i ett samhälle där normer är satta? Hur blir man accepterad för sin person utan att för den saken skull behöva identifiera sig med sitt kön? Och hur förhåller sig omgivningen när det inte går att placera någon i ett traditionellt fack?
"Julia finns inte" är en viktig läsning för mellan- och högstadiet. Min dotter på snart 11 år läste den och tyckte om den. Men sa samtidigt att "Oj, jag är nog lite för ung för den här boken". Men eftersom hon läste den högt för mig kunde vi hela tiden diskutera handlingen och tankar som kom upp. Med det sagt funkar den även för yngre barn. Med närvaro – för det är en bok att diskutera.