Hedda och Veras föräldrar är nästan aldrig hemma. Plingplongtanterna tränger sig in i lägenheten och ställer en massa jobbiga frågor: Vem lagar mat, vem hjälper systrarna med läxorna och vem nattar dem när mamma och pappa inte är där? De jobbiga frågorna gör ont i Heddas mage – vad ska hon göra nu?
Boken baseras på samtal med unga vuxna som i sin barndom var familjehems-placerade, och personer verksamma inom socialtjänsten, barnpsykologin, Socialstyrelsen och andra aktörer inom familjehemsförmedling.
Författare: Madelene Thiger
Illustratör: Sandra Brunnström
Ann Fagerberg Embretsen –
Hedda och Vera flyttar är en viktig bok om barn som lever med bråk och våld hemma och kanske inte ens kan fortsätta bo hemma. En viktig bok som många barn behöver få ta del av men som jag tror många vuxna kan värja sig för att läsa. Böcker och igenkänning kan öppna upp för samtal om hemligheter, kan få någon att våga berätta så böcker som denna behövs! Man kan riktigt känna klumpen i magen hos Hedda, tårarna som bränner. Hon som försöker ta hand om sin lillasyster, skydda, hålla hemligheten bevarad så att ingen ska förstå hur de har det. Man kan riktigt känna Veras längtan efter en normal födelsedag, om förväntningarna inför något som inte kommer bli.
Jag gillar bilderna som både får fram kärleken mellan syskonen, kaoset hemma, de arga föräldrarna, alla känslor.