Säg hej till grisen som släppte värsta fisen,
så att gåsen stoppade huvudet i påsen,
och elefanten halkade över kanten,
och katten gömde sig i vatten …
Den stinkande fisen lämnar ingen oberörd när den osar genom staden i denna finurliga bok på rim av Amanda Hajney, med charmiga och detaljrika illustrationer av Wenche Tancred. Här får vi följa chauffören som trodde det var fel på rören, och spöket som blev generat under toabesöket, och andra härliga karaktärer. Grisen som släppte värsta fisen är en hjärtlig bok för små barn som inte bara är rolig utan också leker med språket på ett inbjudande sätt.
Malin –
Ja det här var en lite gullig bok om en gris som släpper en fis som påverkar personer och djur genom hela boken. Jag tycker om att den är på rim men en del ord känns som att de inte rimmar. Jag blir osäker på om de faktiskt är rim. För mig är det viktigt att orden inte bara stavas lika utan låter lika, så det blir ett flyt i läsningen. Man ska nästan kunna gissa sig till orden. På vissa uppslag blir det svårt eftersom jag t ex läser bagaren och karen med helt olika betoning så framkommer inte rimmet (är det verkligen rim?) tydligt.
Marie Eggimann –
En rolig bok barnbok som gav lite småfniss, väldigt passande illustrationer. Mitt barnbarn är väldigt förtjust i bilderna i boken, ni ser väl koncentrationen(bild på min blogg). Dock tror jag att jag uppskattade den mer än mitt barnbarn. Ska ta den till jobbet och läsa för de ”stora” barnen.
Virresbokhylla –
Både jag och min fem åring tyckte denna bok var väldigt rolig.
Rimmande texter som kan få dig att skratta högt,
Tillsammans med passade bilder blir boken ännu roligare.
Boken är kortfattat och snabbläst men lämnar ett stort intryck och skratt.
Helfestlig bok!
Marias bokhylla –
Sexåringarna tycker: När den här boken kom hem till oss, var det bland det första sexåringarna ville läsa. För vem vill inte höra om en stinkande fis och vad som händer med alla som råkar komma i dess väg? De fnissar och vill gissa rimmen och blir ibland lite småsura när de inte tycker att rimmen stämmer, men vill då hitta på egna istället. De gillar illustrationerna och är speciellt förtjusta i det stora gasmolnet som tar över hela samhället.
Åttaåringen tycker: Åttaåringen kom smygande och ställde sig lite i bakgrunden för att höra den här boken, för kroppslukter är fortfarande bland det roligaste som finns. Han småfnissar lite men talar om för mig klart och tydligt när han inte tycker att det rimmar ordentligt och tycker att jag borde bättra mig.
Mamman tycker: Böcker på rim och om kroppsfunktioner är ju alltid en hit hos mina barn, och i ärlighetens namn tycker jag också att det är roligt när vi läser om det tillsammans. Här tycker barnen att det är jättekul att gissa på rimmen, så man får pausa innan sista ordet och så tar de hjälp av illustrationerna. Ibland går det bra och ibland inte alls, och ibland är det nödrim på en sådan nivå att det knappt rimmar alls. Det är väldigt bara en gång som det inte går alls i flytet, men ”bagaren” och ”kryddkaren” är lite väl långt ifrån varandra för att det ska gå bra. Med det sagt, förstår jag fullt och fast att det inte alltid är lätt att få det att rimma perfekt.
Annars gillar vi verkligen den här boken och jag kan tänka mig att den kan bli en hit hos målgruppen (3–6-åringar). Wenche Tancreds illustrationer passar väldigt bra till Amanda Hajneys berättelse och jag gillar att det är en ganska nedtonat färgpalett som gör att det känns som att det ligger ett ”fisfilter” över hela boken, inte bara det stora gröna molnet som sprider sig över samhället.
Anna Gustafsson –
Boken är skriven för yngre barn. Jag tycker dock att den passar även årskurs 1. Bokens berättelse guidar läsaren och lyssnaren genom rim, hur bilder bidrar till berättelsen utan det skrivna ordet och att fantasin är gränslös. De fina illustrationerna innehåller detaljer ur vardagen, såsom löpsedlar och skyltar som visar vägen. Boken skapar möjligheter att tex arbeta med den första egna läsningen och illustrationerna kan stötta eleven med språkstörning eller sva-eleven. Berättelsen är rolig och alldeles alldeles knasig.
Nathalie Persson –
Vem skulle kunna tro att en fjärt, fis eller rökare kan lämna ifrån sig en sådan oerhörd odör?
Det är med ett härligt rim som man får följa denna gas genom hela boken. Det är många som känner av och berörs av dess stank. Boken är full av ljuvliga illustrationer som riktigt lyfter upp denna häftiga och fräcka historia. Karaktärerna är många och fantasifulla.
Min son älskar allt som har med pruttar och fisar att göra. Han tycker det är så fantastiskt kul när någon och även han själv släpper sig. Som mamma försöker man förklara att man kanske inte ska fisa vid vissa tillfällen, men de samtalen når inte riktigt fram bland allt skrattande.
En barnbok med rim är något alldeles speciellt att läsa. Det blir ett behagligt flyt. Illustrationerna skapar ett liv i berättelsen och det är enkelt att även teckna (TAKK) till denna bok.
Ett stort hurra för att någon gör något kul av en fis!
Var redo för många skratt!