Triceratops och Tyrannosaurus rex känner de flesta till, men hur såg de första dinosaurierna ut?
Denna bok är en hyllning till en bortglömd del av dinosaurie-familjen, nämligen de allra första dinosaurierna. De levde under en tid med extremt klimat och tuff konkurrens, men lyckades ändå utvecklas från små ovanliga djur till att dominera livet på jorden i 135 miljoner år. Hur gick det till och vilka var de?
I boken beskrivs över 50 olika dinosaurier, deras historia och världen de levde i. De flesta nämns för första gången i en dinosauriebok på svenska.
Boken är faktagranskning av Benjamin Kear, forskare vid Evolutionsmuseet, Uppsala universitet.
Mycket bra! tycker BTJ som ger boken högt betyg.
”Jordens artrikedom är fantastisk och ibland glöms den förhistoriska tiden bort eller det finns i all fall inte många böcker som behandlar denna tid. Här med fokus på att berätta om de första dinosaurierna, som utvecklades för 230 miljoner år sedan under Trias, har den debuterande författaren och illustratören Stavros Svensson Kundromichalis skapat en mycket läsvärd och tilltalande bok. […] De första dinosaurierna är en fin faktabok för läsvana barn, men tack vare de fantastiska bilderna funkar den också bra för de barn som inte klarar längre text.” Lektor Piroska Bakran, BTJ-häfte 5:2023
Marie Eggimann –
Jag har precis som alla andra sett Tyrannosaurus rex och Triceratops och andra kända dinosaurier. I denna bok får du precis som titeln säger få reda på vilka de allra första dinosaurierna var och hur de såg ut. En hel del dinosaurier fanns i Tyskland men i Sverige var vi fria från dessa fågelliknade djur. En väldigt intressant bok och ett måste för dinosaurieälskare.
Marias bokhylla –
De flesta av oss känner till några dinosaurier men Stavros Svensson Kundromichalis vill lyfta upp de allra första, som ofta blir bortglömda. 50 olika dinosaurier namnges i den här boken, många för första gången i en svensk bok.
Boken börjar med lite bakgrundsberättelse om tiden när dinosaurierna levde, det vill säga en stor del av vår historia. Sedan tas de stora grupperna upp och efter det presenteras de femtio första med bild, kort text och sedan en informationsruta med ännu mer matnyttig information som till exempel var de tros ha bott. Det är lätt att ta till sig och ger en lugn stunds fakta som inte visar bilder på massa blod, död eller annat. Färgerna är dova vilket också hjälper till att hålla fokus på det som ska tas in.
Det märks att Stavros Svensson Kundromichalis har tagit sin tid med det här, det är väldigt respektfullt och eftertänksamt gjort och jag kan tänka mig att många dinosaurieälskare kommer att ta till sig den här boken med hull och hår för att lära sig nya sorter som de aldrig har hört om innan. Själv kanske jag kände igen ett av namnen, men inte ens det är jag helt säker på.
Li Nolin –
Många vet vad en T-rex är men vet du vad en Nambalia är? Inte? Då ska du läsa denna fantastiskt fina fakta bok om 50 arter av de första dinosaurierna. Du får en lättläst faktaruta, veta vart den levde och när samt fina illustrationer som hjälper fantastin på vägen när du vill veta hur just den dinosarien såg ut. 🦕🦕🦋
Sarasbokhyllor –
Boken inleds med att vi får lära oss om Trias samt vilka de fyra stora dinosauriegrupperna är. Vi får även läsa om hur dinosaurier såg ut. Sedan får dinosaurierna varsitt uppslag med bild och text.
Det är tydligt och lärorikt. Det är kul med en bok som tar upp dinosaurier nog många inte hört talas om tidigare. Jag gillar hur varje faktasida inleds med en kort beskrivning som skapar stämning hos läsaren.
Intresset för dinosaurier är och kommer nog alltid att vara stort för en stor grupp elever och denna bok är ett fint komplement till övriga böcker om ämnet. Jag vill tipsa framförallt skolbibliotek att köpa in den men den passar givetvis fint hemma i bokhyllorna också. Jag tänker att vissa läser den från pärm till pärm medan andra kanske läser någon sida då och då. Några tittar nog mest på bilderna och läser kanske bara den korta fakta som står längst ner på varje uppslag.