Aniara har just tecknat avtal med författaren Michael Wiander om att låta hans populära bokserie Dexter Olsson Adventures nå ut till en global publik. Seriens tre delar: En hemlig värld, Flykten från Björnön och I faraos skugga ges inledningvis ut på spanska, engelska och danska (början av 2025), och senare till ytterligare fyra språk (sommaren 2025).

– Jag började skriva boken för min nioåriga dotter för över 20 år sedan. Jag hade troligen inte skrivit en barnbok om det inte vore för henne. Hon ville ha en ”lång, pågående serie utan monster”. Jag ville införliva fakta, action, humor och utforskning i ett äventyr som skulle sträcka sig över hela världen i referenser – och aldrig bli tråkigt. Berättelserna fortsätter precis som min dotter önskade – med flera äventyr för Dexter planerade framöver, säger Michael Wiander.

Aniara påbörjar nu arbetet med att ta Dexter Olsson till 14 länder på sju språk. Både i print, ebok och ljud. De tre första böckerna om Dexter kommer att publiceras på spanska, engelska och danska i början av 2025, och sedan fortsätta med fler språk fram till sommaren 2025.