Houdini och nakenfisarna är en bilderbok för 3–6 år av författaren Elin Lindholm och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i slutet av september och skildrar på ett varmt och humoristiskt vis frågor som kan uppstå på ett badhus.

– I boken får vi följa med Houdini och hennes pappa till badhuset, men något badande hinner det aldrig bli för Houdini är fylld av frågor kring genus, kön, identitet och kroppar. Boken visar kroppar i alla dess former, färger, nationaliteter och storlekar. Kroppar med funktionshinder, ärr, tatueringar, hår, valkar och hängbröst. Vi vill visa både hur olika vi är, men kanske viktigast av allt – att vi ju alla i grund och botten är väldigt lika, säger Elin Lindholm.

Författaren bor i Linköping och arbetar till vardags som specialpedagog.

– Både förskolan och skolan är i sitt värdegrundsarbete ålagda att ha en plan för hur de ska arbeta för att motverka och förebygga kränkande behandling och diskriminering. Som lärare och specialpedagog vet jag att det finns en efterfrågan på litteratur som kan användas tillsammans med barnen för att på ett praktiskt sätt belysa och diskutera dessa frågor.