Hedda och Vera flyttar är en bok för barn 6–9 år, av författaren Madelene Thiger och illustratören Sandra Brunnström. Boken ges ut i början av november och handlar om barn som växer upp i ett oroligt hem, där föräldraskapet brister eller helt saknas.

– Boken handlar om att barn ska få vara barn. Att få kärlek, mat och hjälp med läxorna av sina föräldrar är självklarheter för de allra flesta, men långt ifrån alla har den lyxen i sin vardag, säger Madelene Thiger.

Hon och illustratören Sandra Brunnström hoppas att boken kan komma till nytta för de som har det jobbigt hemma, men också för alla som behöver förstå mer om livets svårigheter i en familj.

Brister i föräldraskapet gör att tusentals barn riskerar att fara illa och placeras i familjehem varje år – och det finns ett stort mörkertal.

– Drivkraften är att belysa problemet. Om ett enda barn blir hjälpt så är det värt allt arbete, säger Madelene Thiger.

Madelene Thiger har en bakgrund som journalist och kommunikatör i Umeå, medan Sandra Brunnström är baserad i Sundsvall och varvar sitt arbete som aktivitetshandledare med att göra illustrationer och målningar.