Pressmeddelande mars 2023

Pappas påhittade barndom är en illustrerad textbok för 6-9 år av författaren Jesper Lundqvist och illustratören Jonnie Holmberg. Boken gavs ut i slutet av februari 2023 och handlar om att det är spännande att upptäcka hur annorlunda det kunde vara när ens föräldrar var barn.

– Jag funderade runt hur mycket som förändrats sedan jag var barn, och hur märklig en värld utan mobiler och internet måste te sig för barn som växer upp idag. När vi tänker på historia tänker vi ofta på sådant som hänt för hundratals år sedan, men nu för tiden sker ju förändringar så mycket snabbare än så, säger Jesper Lundqvist.

Författaren har tidigare gett ut 15 böcker, varav de flesta är riktade till barn. Han har också skrivit hundratals sångtexter och radioprogram till Sveriges Radios figur Radioapan. Förutom att illustrera arbetar Jonnie Holmberg som musiker och gymnasielärare.

– Med bilderna jag skapat till denna boken ville jag ge barnen chansen att ställa frågor till sina föräldrar om hur det var när de var unga. Jag ville att föräldrarna skulle känna igen saker från förr och vilja berätta om dem för sina barn. Jag ville helt enkelt öppna upp för en dialog mellan barn och förälder där de tillsammans kunde botanisera i likheter och skillnader mellan då och förr, säger Jonnie Holmberg.