Vintervila – Vad gör djuren på vintern? är en bilderbok för 6–9 år av debuterande författaren Emelie Hajas och illustratören Sara Nilsson. Boken ges ut i september 2023 och lär ut var svenska djur tar vägen under vinten, samt uppmuntrar till att respektera och värna om både djur och natur.  

– Sover verkligen björnen hela vintern, hur mår fiskarna egentligen under isen och var tar myrorna vägen när det blir kallt? Många barn har ett stort intresse för djur och natur och i Vintervila hittar de massor av spännande fakta om vad djuren egentligen gör på vintern. Jag hoppas att nyfikna barn som läser boken lär sig massor om våra svenska djur och gärna ger sig ut på en skogsutflykt för att leta spår, säger Emelie Hajas. 

Författaren är bosatt i Trosa, där hon bor med sin man och deras två barn. Till vardags arbetar hon som digital marknadsföringsspecialist och har även en bakgrund som redaktör inom både webb och print på flera olika tidningar. Illustratören jobbar som bildlärare, frilansande illustratör och keramisk konstnär. – Jag älskar att vara kreativ och skapa saker med mina händer ofta med djur och natur som motiv. I Vintervila ville jag skapa bilder som kan tilltala både föräldrar och barn, säger Sara Nilsson.

– Jag älskar att vara kreativ och skapa saker med mina händer ofta med djur och natur som motiv. I Vintervila ville jag skapa bilder som kan tilltala både föräldrar och barn, säger Sara Nilsson.