Hitta tavlan! är en kapitelbok för barn 9–12 år av debuterande författaren Lotta Sjunnesson. Boken ges ut i juli 2023 och handlar om Ellen och hennes bäste vän Kasper som bestämmer sig för att ta sig an mysteriet med en värdefull tavla som stals tjugo år tidigare.

– Så börjar jag till slut klicka på tangenterna igen. Klicken blir fler. En dag finns Ellen där. Sedan dyker hennes bästa kompis Kasper upp. Vissa dagar klickas det knappt alls. Andra dagar flödar orden. Boken Hitta tavlan! tar form. Jag hade inte glömt hur jag gör, men jag hade glömt hur roligt det är att skriva och hur bra jag mår av det, säger Lotta Sjunnesson.

Författaren bor och arbetar som läkare i Lund men är född och uppväxt i Skärhamn, på Tjörn i Bohuslän. Det är också där boken Hitta tavlan! utspelar sig.

– För cirka sju år sedan blev jag sjuk i utmattning och det tog ett antal år för mig att komma tillbaka. Under denna tid tappade jag bort skrivandet och annat fick prioriteras. För ett år sedan bestämde jag mig för att försöka hitta glädjen i att skriva igen, jag tog ett halvårs tjänstledighet för att enbart just skriva, säger Lotta Sjunnesson.