Sigrid under isen är en bilderbok för 6–9 år av författaren Inger Landberg och illustratören Tove Malm. Boken ges ut i slutet av oktober och handlar om hur Sigrid hjältemodigt räddar sin morfar ur en isvak.

– När Sigrid och hennes morfar plötsligt hamnar i en isvak får hon hjälp av gammelgäddan och ängeln mormor att ta sig upp och larma om hjälp. Med boken vill jag visa att man klarar så mycket mer än vad man tror! säger Inger Landberg.

Författaren Inger Landberg jobbar till vardags som kommunikatör. Från sin uppväxt på västkusten har hon med sig en respekt för vatten och särskilt kallt vatten. Illustratören Tove Malm är egenföretagare inom illustration och är även en av grundarna till föreningen AjaBajaCancer. Efter många år med barncancer hos sitt ena barn, har hon lärt sig att göra det bästa av vardagen i livet.

– I Sverige inträffar varje år omkring 400 drunkningstillbud, varav runt 200 personer drunknar. 2021 dog 15 personer i isolyckor, det vill säga av att hamna i just iskallt vatten. Med ett förändrat klimat spås olyckorna öka då isens hållfasthet blir allt svårare att beräkna. Min förhoppning är att barnen inte bara ska få läsa en spännande berättelse om en tjej som räddar sin morfar ur en vak utan också får med sig viktig kunskap om issäkerhet för resten av sitt liv!

Boken är faktagranskad av Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.