Pressmeddelande den 22 februari 2022

Är det Kickis fel? är en illustrerad textbok för 6–9 år av författaren Sofia Sköld och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i februari 2023 och handlar om att vuxna behöver lyssna till barnen, särskilt när det sker stora förändringar i deras liv.

– Att som barn vara med om en skilsmässa kan vara jättejobbigt, det vet jag av erfarenhet. Så med den här boken hoppas jag sprida framförallt två superviktiga saker: det är aldrig barnets fel att föräldrarna skiljer sig OCH barnet måste också få komma till tals och bli lyssnad på vid en skilsmässa, säger Sofia Sköld.

I boken ska Kickis föräldrar ska skiljas. Kicki funderar på om det kan vara hennes fel att föräldrarna inte älskar varandra som vanligt längre. Kicki kommer därför på en idé … Utöver författarskapet utbildar sig författaren inom foto och bokformgivning. Illustratören Hanna Ingvarsson har illustrerat många böcker, tidigare har duon gett ut Signes mamma är rädd för allting.

– Det är precis den här typen av böcker som förverkligar vår förlagsvision om att möjliggöra utgivning av böcker med nischade och svåra ämnen. Böcker som måste finnas för barn och deras närstående som går igenom svårigheter i livet, säger Ulrika Slottner, förläggare på Idus förlag.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 280 titlar under 2022.