Dexter Olsson : I Faraos skugga är en bok för 9–12 år av författaren Michael Wiander. Boken ges ut i december 2023 och är en nyutgåva av Fångar i Luxor med den nya karaktären Julia Kostroff – framtagen av en läsare.

– I Faraos skugga är en nyutgåva av den populära boken Fångar i Luxor som varit slutsåld sedan sommaren 2021, och är den tredje delen i serien om Dexter Olsson. Detta är den del i serien som de flesta av Dexter Olsson-läsarna uppskattar mest, kanske för att den nya karaktären Julia Kostroff vänder upp och ner på allt. Karaktären är framtagen av 11-årige Harry Askenstål som ville ha en ”game changer”, och det fick han verkligen. Harry vann en läsartävling 2018 och fick därmed sin karaktär publicerad, säger Michael Wiander.

Författaren är egenföretagare och frekvent anlitad som föreläsare på temat kreativt skrivande för grundskolan.

– Som författare är jag väldigt glad över att mina läsare hävdar att varje del i serien bara blir bättre och bättre. Men jag har ju också mina läsare, i detta fall Harry, att tacka för framgången. Den populära karaktären Julia, som till och med pryder omslaget till den nya boken, hade ju aldrig blivit till utan honom.