Schackklubben Draken : En passant är en bok för 9–12 år av författaren Michael Wiander. Boken ges ut i slutet av oktober och är den andra delen i den äventyrliga bokserien med schackvärlden som spelplan.

– I del två får läsaren följa med SK Drakens juniorer till Stadshuset och Tusenmannaschacket, en spännande tävling där vuxna spelar mot barn och amatörer möter proffs, säger Michael Wiander, som själv spelade tävlingen som junior.  

Författaren debuterade 2017 med serien Dexter Olsson. Wiander är också Stockholmsmästare i schack, professionell schacktränare samt har jobbat som ledare för Schackfyran och drivit en av Sveriges största juniorschackklubbar. Boken bygger till viss del på verkliga händelser och egenupplevda erfarenheter. När Michael Wiander inte ägnar sig åt schack eller skrivande, föreläser han om skrivande och arbetar med ledarskap och rekrytering.

– Schackspelet är lättillgängligt för alla oavsett kön, ålder, kroppslig fysik och utseende, och det är så mycket mer än bara ett spel. Det 1500 år gamla brädspelet innehåller element av spänning, strategi, konst, poesi, matematik och vetenskap – allt på en och samma gång! säger Wiander.