Rädda lovfritids! är en bok för alla barn som går på eller skulle vilja gå på fritids av författaren Johan Karlsson och illustratören Denise Millar. Boken ges ut i slutet av oktober och handlar om att busiga barn också kan göra stordåd.

– Den nydumpade gamern Ruben och den nyinflyttade gymnasten Manal skolkar från en utflykt på lovfritids och hamnar istället i att försöka stoppa de klantiga mästertjuvarna Smockan och Dockan från att göra inbrott på skolan. Ska fritidsbarnen lyckas fånga skurkarna med busiga fällor och delikata hyss? säger Johan Karlsson.

Författaren är lärare i fritidshem och lokaltidningskrönikör. Han beskriver sig som en energisk och rolig sölvesborgare som mår bra av att skriva, filma och spela schack.

– Jag vill lyfta fram fritidshemmet som en fantastisk grogrund för barns fantasi, kreativitet och utveckling. Får man ta ansvar och göra roliga, meningsfulla saker på fritids så utvecklas man förhoppningsvis till en påhittig och empatisk samhällsmedborgare som gör skillnad.

Illustratören Denise Millar arbetar heltid som illustratör och grafisk designer. Hon har utbildning som lärare inom färg och form.

–  Jag ville fånga personligheterna och värmen av karaktärerna i mina bilder, samt alla hyss och påhitt som författare Johan har komponerat med sån idérikedom. Den här boken känns helt rätt i tiden och kommer säkerligen att bli en älskad del av varje ungdoms boksamling.