Pressmeddelande den 18 november 2022

Ensam på fritids är en knasig kapitelbok för 6–9 år av författaren Johan Karlsson och illustratören Denise Millar. Boken ges ut i november 2022 och handlar om fritidsbarnet Melvin som blir kvarglömt efter stängningsdags i fritidshemmet.

När inbrottstjuvarna Smockan och Dockan slår till måste Melvin försvara sitt fritids med finurliga fällor och stort hjältemod. Illustratören, som bor i Stockholm, gör sin första barnbok i och med detta projekt.

– Ensam på fritids är min debut som barnboksillustratör. Jag har jobbat mycket på att få fram värmen och lekfullheten i relationerna mellan de olika karaktärerna, säger Denise Millar.

Författaren jobbar som fritidslärare och har även studerat filmvetenskap. Han har dessutom gjort en fritidslärarhandledning med frågor så de unga läsarna kan diskutera boken.

– Ensam på fritids var från början ett filmmanus som jag skrev och spelade in tillsammans med mina duktiga fritidsbarn under två maxade lov på Antonskolan i Kristianstad. Kortfilmen har nu blivit barnbok, och fritids har aldrig varit så spännande, säger Johan Karlsson entusiastiskt.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021