Sportdeckaren – Handbollsmysteriet är en kapitelbok för 6-9 år av författaren Mari Bister och illustratören Markus Lindholm. Bokens ges ut i november 2022 och handlar om att hålla ihop och hjälpa varandra inom laget.

– Mina böcker Djurdeckarna har varit vägen in i läsglädjen för många barn och jag ville skapa något nytt som förhoppningsvis kan locka på samma sätt. Sportdeckaren är lika lättläst och har lika mycket att som läsare klura själv på, men ett annat innehåll, säger Mari Bister.

Det försvinner mystiskt saker från målvakten Oskar och när han hittar en hotfull lapp ber han deckaren Nelly om hjälp. Vem är det som vill ha bort honom från laget? Nelly tänker ut en plan, samlar bevis och låter den skyldige gå i fällan.

Författaren Mari Bister har gett ut flera populära barn- och ungdomsböcker och gör regelbundet författarbesök med skrivarverkstad på skolor och bibliotek.

– Boken Sportdeckaren – Handbollsmysteriet är trots titeln inte en renodlad sportbok, utan basen i den är empatin, vänskapen och att man är starkast tillsammans, säger Mari Bister.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.