Pressmeddelande den 15 december 2022. 

Mamma och pappa flyttar isär är en bilderbok för 3-6 år av författaren Annie Hagvall Einarsrud och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i december 2022 och handlar om syskonkärlek och barn där föräldrarna har skilt sig. Känslor kan bubbla som kolsyra i kroppen och krypa som myror på huden när det är rörigt runt omkring.

– Det kan vara svårt att hantera alla känslor som bubblar som kolsyra i kroppen och kryper som myror på huden. Bubblorna gör att Henric i boken Mamma och pappa flyttar isär sparkar sin syster och hamnar i konflikter med andra barn i skolan. Jag tror att många barn kan känna igen sig i detta, oavsett om deras föräldrar ska skiljas eller inte, säger Annie Hagvall Einarsrud.

Annie är utbildad socionom och lärare inom idrott och hälsa och har lång erfarenhet av att arbeta med svåra samtal. Hon arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering, är lokal samordnare för regeringsuppdraget ökad upptäckt av våld i nära relationer på sin arbetsplats, ordförande för bostadsrättsföreningen Lunden i Örebro samt sekreterare för Bröstcancerföreningen Hilda i Örebro.

– Mamma och pappa flyttar isär är en bok som med varm hand lotsar läsaren genom den nya, obekanta situationen. En skilsmässa är så mycket mer än bråk och stök. Det kan vara nytt och konstigt, för att till slut ändå kännas ganska bra, säger Matilda Olsson, redaktör på Idus förlag.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.