Pressmeddelande den 17 maj 2023

Mamma ska bli en enhörning är en illustrerad textbok för 6-9 år av författaren Annie Hagvall Einarsrud och illustratören Hanna Ingarvsson. Boken ges ut i maj 2023 och handlar om hur det som barn är att leva med en förälder med en kronisk spridd cancersjukdom.

– Det här är den första barnboken i sitt slag. Det finns en efterfrågan på barnböcker som handlar om vardagen för barn som lever med en anhörig med en kronisk, spridd cancersjukdom. Det är en allvarlig bok som samtidigt förmedlar såväl hopp som vikten av forskning, säger Annie Hagvall Einarsrud.

Författaren debuterade med bilderboken En dum knöl i mammas bröst. Idén till boken fick hon när hon själv drabbades av bröstcancer mitt i småbarnsåren. TIll vardags jobbar hon som socionom och är sekreterare i Bröstcancerföreningen Hilda i Örebro län.

– När någon i familjen får cancer påverkas hela familjen. Hur barnen påverkas beror på ålder, mognad, personlighet och vilken relation man har till den som blivit sjuk. En del unga vill inte visa för sina nära hur de mår, eftersom de inte vill tynga familjen mer, säger Johanna Joneklav som är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator samt sektionsledare och grundare av stödorganisationen Nära Cancer.

10 % av vinsten från bokförsäljning kommer att gå till forskning eller stöd för de som lever med spridd bröstcancer.