Pressmeddelande mars 2023

Glaskulorna är en bilderbok för 3-6 år av författaren och illustratören Viktoria Åström. Boken ges ut i februari 2023 och handlar om ensamhet, oväntad vänskap och om att man kan hitta vänner överallt bara man vågar fråga.

– Det här är en  berättelse om ensamhet, men även om gemenskap och glädje. När man läst min bok hoppas jag att man känner en värme som stannar kvar. Både som stor och liten. Böcker är magiska på det viset. För en liten stund får man blicka in i någon annans värld och kanske, som här, känna att man inte alls är ensam om att vara just ensam, säger Viktoria Åström.

Författaren jobbar till vardags som illustratör. Hon är utbildad systemvetare, med fortsatta studier inom multimedia och senare handtecknad 2D-animation vid Central Saint Martins i London.

– Sonja och Anton bor i samma hus och är båda ensamma, men på olika sätt. Sonja har många spännande historier, men ingen att berätta dem för och Anton vågar inte fråga om han får vara med de andra barnen och leka. En dag träffas Sonja och Anton på gården och inser att de har något väldigt viktigt gemensamt, båda samlar på glaskulor. Från den dagen förändras livet för dem båda, säger Viktoria Åström.