Jag vågar ingenting är en bilderbok för 3–6 år. Boken ges ut i slutet av oktober och är skriven av Lise-lott Ökvist med illustrationer av Elin Örså. I boken möter vi Einar, som inte riktigt tycker om sig själv och inte vågar någonting, men ibland handlar mod lika mycket om att inte våga, som att våga utmana sina rädslor.

– Jag vågar ingenting är tänkt att öppna upp för filosofiska diskussioner kring mod, rädslor, grupptryck, självförtroende, självkänsla samt föreställningar om andra – ämnen som berör oss alla. Kanske handlar mod ibland lika mycket om att inte våga, som att utmana sina rädslor? säger Lise-lott Ökvist.

Författaren har utbildat sig inom kreativt skrivande och har en kandidatexamen i litteraturvetenskap. Hon är även utbildad sociolog. Hon debuterade 2022 på Visto förlag.

– Berättande i olika former har alltid varit en stor del i både mitt privata- och yrkesverksamma liv. Jag brinner lite extra för barnlitteratur, speciellt bilderböcker, som väcker frågor och där svaren inte är givna, säger Lise-lott Ökvist.

Elin Örså är en finlandssvensk illustratör bosatt i Uppsala, utbildad grafisk formgivare. Hon har givit ut några barnböcker tidigare men detta är den första med Idus Förlag.