I Europa finns över 500 leksaksbibliotek. I Sverige endast ett fåtal. Detta överraskade barnboksförfattaren Lotte Vikléa och fick henne att skriva bilderboken Leksaksbiblioteket för barn 3–6 år. Hennes förhoppning är att fler svenskar ska upptäcka fördelarna med leksaksbibliotek.

Leksaksbiblioteket, som är illustrerad av Markus Lindholm, släpps i juli 2023. Boken handlar om Hedda som har sängen full av gosedjursfiskar. Ändå önskar hon sig fler. Istället får hon ett lånekort till Leksaksbiblioteket och får upp ögonen för att det inte bara är fiskar som har fjäll.

– Största anledningen till att vi behöver fler leksaksbibliotek är förstås klimatet. Men det finns annat som talar för, som att barnen får tillgång till fler saker. Hedda hade troligtvis aldrig kommit på att önska sig en sjöjungfru om det inte varit för leksaksbiblioteket, säger Lotte Vikléa som förutom författare är skrivpedagog, lärare och journalist.

Lotte Vikléa är uppvuxen i Danmark och Eksjö, men bor nu i Limhamn med sin familj. I november 2021 besökte hon Leksaksbiblioteket i Majorna, Göteborg, och började skriva historien om Hedda.

– Jag är så glad att boken nu är klar och ska vara med på årets Bokmässa i Göteborg, säger Lotte Vikléa som även planerar att besöka Leksaksbiblioteket i Majorna med just Leksaksbiblioteket.