Pressmeddelande mars 2023

Ruskigt Råstarka Ruben är en textbok för 6–9 åringar skriven av författaren Margaretha Malmgren och illustratören Heidi Forssell LaGrasta. Boken ges ut i mars 2023 och handlar om Ruben som har svårt att acceptera sin lillasyster Rut som stjäl all uppmärksamhet.

– Jag tror att många barn kan relatera till känslan av att vara både stor och liten, och hur vardagen kullkastas när man får syskon. Min förhoppning är att bjuda på en tankeväckande och rolig berättelse om hur ett osynligt storasyskon förvandlas till en hyllad hjälte. I grunden handlar berättelsen om att våga tro på sig själv även om de yttre förutsättningarna förändras, säger Margaretha Malmgren.

Margaretha Malmgren är utbildad journalist vid Lunds universitet och har även högskolestudier i litteraturvetenskap och litterär gestaltning. Heidi Forssell LaGrasta jobbar som pedagog och koordinator och är bosatt i Lund men kommer från Santa Barbara, Kalifornien, i USA.

– Jag älskade hur Margaretha Malmgren beskrev familjen i boken. De är modiga, kloka och busig, men framför allt kärleksfulla. Min förhoppning är att många familjer känner igen sig i Rubens lilla familj, säger Heidi Forssell LaGrasta.