Inte min tystnad är en kapitelbok för 9-14 år av författaren Kaj Hagstedt. Boken ges ut i november 2022 och handlar om att språk och identitet är viktigt. Inte min tystnad är förstabarnromanen som lär ut teckenkommunikation.

– Vi har alla en tystnad inom oss, oavsett om den är vald eller ej. Tilda möter en tystnad i livet då hon håller på att bli döv, och hon måste anpassa livet efter detta. Samuel tvingas in i en annan tystnad när lärarna insisterar att han ska redovisa muntligt; en rädsla som många elever kan känna igen sig i. Boken vill visa att tystnaden är okej och att alla bär ett mod inom sig, säger Kaj Hagstedt.

Inte min tystnad är den tredje boken Kaj Hagstedt släpper på Idus, efter hans två storsäljare Ett ett två (2021) och Framtidskameran (2020)som fick högsta betyg av BTJ. Inte min tystnad ären spännande barnroman där läsaren, parallellt med berättelsen, kan lära sig att kommunicera med tecken. 13-åriga Tilda är hörselskadad och håller på att bli döv. Därför bestämmer hon sig för att börja veckopendla från hemmet i Kalmar, till specialskolan Östervångsskolan i Lund, för att lära sig teckenspråk”. På ett skoldisco möter hon 12-årige Samuel som går på den kommunala skolan Tunaskolan.

Författaren jobbar som lärare på mellanstadiet och har dessförinnan jobbat som tv-regissör. Kaj Hagstedt har även jobbat som projektledare för Skolverkets lärarfortbildning Läslyftet.

– Oavsett om det är självvald eller påtvingad tystnad så är ämnet något många barn och unga kan relatera till. Att läsa om karaktärer som bär på liknande känslor, tankar och erfarenheter som en själv är både läkande och givande. Därför känns det extra roligt att ge ut denna bok, säger Ulrika Slottner, förläggare på Idus förlag.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.