Jag ligger på soffan: en bok om utmattning är skriven av författaren Lotta Sjunnesson och ges ut i oktober 2023. Boken visar hur utmattningssyndrom påverkar oss. Den vänder sig till sjuka, anhöriga, arbetsgivare, de som är på väg mot sjukdom och de som vill veta mer.

– Den som är i riskzonen till att bli sjuk i utmattningssyndrom har oftast inte tid att läsa en tjock bok och den som nyss har blivit sjuk kan ha svårt att läsa överhuvudtaget, men båda dessa personer behöver information om utmattning. Den här boken är därför kort och enkelt skriven med luftig text, allt för att underlätta läsningen, säger Lotta Sjunnesson.

Till vardags jobbar författaren som läkare i Lund och bokens handling hämtas från egna upplevelser av utmattning men ger även fakta om syndromet. Hon har tidigare gett ut boken Hitta tavlan! på Idus förlag.

– Min förhoppning är att den här boken ska vara en väckarklocka för dem som är i full fart på väg in i utmattning. Detta för att få dem att stanna upp och reflektera över sina liv innan de hinner bli sjuka.