Vilja av ondo är den andra fristående delen i serien om Jönköpingspolisen Lena Fredén. Precis som i debuten Pansar av hud väjer författaren LM Schön inte för att ta upp svåra, mörka och ibland helt otänkbara ämnen. Uppföljaren är en skrämmande berättelse om ungdomsbrottsligheten i Jönköping med fokus på pedofili. Skildringen är realistisk och lågmäld men kryper in under skinnet och är bitvis tung att läsa. Boken ges ut av Stellar förlag i maj 2024. 

– När bilder på nakna barn anträffas i en försvunnen pojkes mobil drar en komplicerad utredning i gång där gränsen mellan offer och förövare är hårfin och där unga manipuleras i kärlekens namn. Samtidigt är polisen Lena Fredén fullt upptagen med att handskas med sin trogna kollega Gerds pensionsavgång, sitt icke existerande kärleksliv och sin nya roll som stödperson åt Fyltan, berättar författaren LM Schön. 

Bakom författarnamnet LM Schön döljer sig åklagaren och den före detta polisen Linda Schön. Hon började skriva böcker för barn och unga i syfte att öka deras läsande. Serien om Jasmin och Eddie med Djävulsgapet (2021) och Andeträden (2022) fick dock sättas på paus när den ovanligt vanliga polisen Lena Fredén gjorde entré. Första delen Pansar av hud som utkom 2023 fokuserade på unga flickors utsatthet.

– Vilja av ondo passar såväl deckarfantaster som den som vill veta mer om hur det går till i verkligheten, fortsätter Linda Schön. Särskilt tror jag att boken uppskattas av poliser, åklagare, domare och andra som annars inte läser deckare. Den bör naturligtvis läsas av alla tonårsföräldrar, alla som arbetar med ungdomar eller har ungdomar i sin närhet. Boken ger en inblick i vilka påfrestningar våra barn och unga utsätts för varje dag, inte minst på nätet. 

Läsare om Pansar av hud – den första delen i serien om Jönköpingspolisen Lena Fredén:

“Det sker något särskilt när författaren har erfarenhet från den kontext som boken utspelar sig i. Läsaren vaggas in i en tro att det som utspelar sig i boken likaväl kunnat utspela sig i det verkliga samhället. Jag gillar det, det ger tyngd åt handlingen i boken.” – Anna

“Spännande, realistisk, lärorik, mänsklig bladvändare om ungdomsbrottslighet i Jönköping. Boken ger insyn i polisarbete och socialtjänsten såväl som arbetet som åklagare och domare. Väntar redan på en fortsättning!” – Ingalill