Pressmeddelande april 2023

Hur ska bebisen komma ut? är en bilderbok för 3–6 år av författaren Carin Johansson och illustratören Anna Asker. Boken ges ut i april 2023 och syftar till att hjälpa föräldrar att förklara vaginal förlossning för yngre barn.

– På vilket sätt kan man förklara för ett litet barn hur bebisar kommer ut ur magen? Att den ska komma ur snippan är kanske inte det bästa svaret, för det låter ju fullständigt orimligt! Men håll ut, i boken Hur ska bebisen komma ut? levereras äntligen en förklaring som barn förstår, säger Carin Johansson.

Carin Johansson är utbildad till statsvetare med miljöinriktning vid Göteborgs universitet, men har nu mest fokus på att skriva böcker för barn. Boken Hur ska bebisen komma ut? ger en barnvänlig och tydlig förklaring till vaginal förlossning. En charmig berättelse där läsaren får följa Noras funderingar och tankar alltmedan de vuxna missar hennes oro. En färgstark och fantasifull få-syskonbok i väntan på att bebisen ska komma.

– Jag tycker egentligen att små barn ska bekymra sig så lite som möjligt om underliv och andra detaljer som tillhör vuxenlivet men efter fallet i hovrätten med den 10-åriga flickan och snippa-debatten så har jag börjat fundera på om det kan vara så att flickor behöver känna till bebishålet. Med boken vill jag gärna dela med mig av det ordet ifall någon flicka någon gång kan behöva använda det för att förklara något som har hänt, säger Carin Johansson.

Anna Asker jobbar till vardags som spelgrafiker i Stockholm men är född och uppvuxen i Karlstad.