Pressmeddelande den 23 november 2022 

Farfar är dum för han är död är en bilderbok för 3–6 år av författaren Hélène Eriksson och illustratören Josephine Fantenberg. Boken ges ut i november 2022 och handlar om att sorg kan dyka upp i så många olika skepnader, speciellt hos barn.

– Död, sorg och saknad kan vara ett tungt och svårt ämne för många. Min förhoppning är att boken trots det tunga och svåra ämnet ger en fin läsestund, samt att den väcker frågor, tankar och reflektioner kring döden, som i sin tur leder till goda samtal, säger Hélène Eriksson.

Hélène Eriksson bor i Järvsö, Hälsingland, där finns också hela den stora familjen med barnen och alla barnbarnen. Skrivandet har alltid tagit stor plats i Hélènes liv och under det senaste året har även illustrerandet blivit en del i Hélènes kreativa arbete. Just nu går Hélène en illustrationskurs på Kalix Folkhögskola.

Josephine Fantenberg har alltid haft ett stort intresse för det kreativa framför allt genom att teckna och måla men också som fotograf, där hon alltid fångar de mest magiska ögonblicken. Josephine bor med sin man och de två sönerna i Järvsö, Hälsingland.

– Det är okej att känna alla möjliga och omöjliga känslor när man är i sorg. Det kan vara allt ifrån att känna ilska, sorg, saknad, längtan men också glädje. Ingen fråga är någonsin för liten för att tas upp till diskussion och inga känslor får någonsin förringas, säger Hélène Eriksson.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen.

Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.